Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

agriculture-landbouw-pesticiden-glysofaat

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft vooral te maken met de oorsprong van de geteste voedingsmiddelen.

EFSA verklaart de toename door het hogere aantal tests dat werd gedaan op voedselproducten uit landen buiten de EU waar in het verleden al problemen waren gesignaleerd. Zulke specifieke controles werden in 2017 twee keer zo veel uitgevoerd als in 2016. 64,4% van de monsters kwam uit lidstaten, plus IJsland en Noorwegen. 28,8% was geïmporteerd uit derde landen. Bij 6,9% was de oorsprong onbekend. Voedsel uit Europa scoort beter op bestrijdingsmiddelen dan importproducten. Slechts 2,6% van de Europese voedingsmiddelen overschreed de limiet voor residuen van bestrijdingsmiddelen. Bij geïmporteerde producten van buiten Europa was dat 7,6%.

Lees ook
Wereldwijd onderzoeksinstituut blijkt lobbygroep

Wereldwijd onderzoeksinstituut blijkt lobbygroep

Het Amerikaanse International Life Sciences Institute laat zich in zijn onderzoek leiden door belangen van de voedingsmiddelenindustrie, zeggen onderzoekers. Uit een verzameling e-mails blijkt dat ILSI binnen de eigen kring wordt gezien als een instituut dat een cruciale rol speelt in het beïnvloeden van beleid, ten gunste van de industrie. ILSI...

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...

Additief E171 ligt steeds meer onder vuur

Additief E171 ligt steeds meer onder vuur

Negen Europese publieksorganisaties hebben de Europese Commissie in een gezamenlijke brief gevraagd het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voeding te verbieden. Vorige maand kondigde Frankrijk al het plan aan om gebruik van het E-nummer vanaf januari 2020 van de Franse markt te verbannen. Is EFSA te onvoorzichtig geweest bij de goedkeuring van...