Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

agriculture-landbouw-pesticiden-glysofaat

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft vooral te maken met de oorsprong van de geteste voedingsmiddelen.

EFSA verklaart de toename door het hogere aantal tests dat werd gedaan op voedselproducten uit landen buiten de EU waar in het verleden al problemen waren gesignaleerd. Zulke specifieke controles werden in 2017 twee keer zo veel uitgevoerd als in 2016. 64,4% van de monsters kwam uit lidstaten, plus IJsland en Noorwegen. 28,8% was geïmporteerd uit derde landen. Bij 6,9% was de oorsprong onbekend. Voedsel uit Europa scoort beter op bestrijdingsmiddelen dan importproducten. Slechts 2,6% van de Europese voedingsmiddelen overschreed de limiet voor residuen van bestrijdingsmiddelen. Bij geïmporteerde producten van buiten Europa was dat 7,6%.

Lees ook
EFSA: norm voor dioxine in voeding moet 7 keer lager

EFSA: norm voor dioxine in voeding moet 7 keer lager

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de toelaatbare inname (TWI) van dioxinen en soortgelijke stoffen via voedsel verlaagd. Dat doet de autoriteit op basis van een nieuwe risicoanalyse die in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd. De nieuwe norm ligt veel lager dan wat de gemiddelde Europeaan op dit moment binnenkrijgt. Het...

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie. Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die...

Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek

Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek

Frans onderzoek wijst uit dat mensen die biologisch eten minder kans hebben om kanker te krijgen, zo meldt het NRC. De resultaten zijn echter meteen omstreden. Het onderzoek onder ongeveer 69.000 mensen in Frankrijk loopt inmiddels bijna vijf jaar. Op maandag 22 oktober werden de eerste resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke journal JAMA...