Meer ruimte voor proeven kweekvlees in Nederland

Kweekvlees_foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mosa Meat mag proeverijen voor kweekvlees gaan organiseren. Een nieuwe wet die het parlement onlangs aannam maakt dit mogelijk. Dat meldt 1Limburg.

Mark Post van de Universiteit van Maastricht presenteerde in 2013 de eerste gekweekte hamburger. Het vlees voor deze hamburger werd gekweekt in een laboratorium op basis van enkele spiercellen van een rund. De afgelopen negen jaar investeerde Mosa Meat in de verdere ontwikkeling en verbetering van het kweekvlees.

Wetgeving

Vanwege de wetgeving mocht het alleen nog niet geproefd worden. In 2019 stelde toenmalige minister Carola Schouten dat kweekvlees een novel food is en moet worden aangevraagd bij de European Food Safety Authority (EFSA). In 2020 vroeg de Tweede Kamer om een actieplan voor kweekvlees. Nederlandse bedrijven lopen volgens de Kamer voorop in de ontwikkeling van dit product, maar die positie staat onder druk door wetgeving. Hier komt nu meer ruimte.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Proeverijen

Post vertelt aan 1Limburg dat het hierdoor mogelijk is om onder strikte omstandigheden proeverijen te gaan organiseren. "We moesten wachten op goedkeuring door de Europese Voedsel- en Warenautoriteit, voordat we überhaupt iemand iets mogen laten proeven. Ik verwacht dat we aan het eind van dit jaar een aantal kleine testjes kunnen laten doen."

Kweekvlees

Kweekvlees is volgens de kweekvleesproducenten een van de manieren om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Het duurzamer. Voor de productie zijn slechts een paar cellen nodig. Dit betekent minder veeteelt en dus minder druk op natuur en milieu. Ook is het beter voor dierenwelzijn. De dieren hoeven niet geslacht te worden.

Bron: 1Limburg

Lees ook
Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Migros Group, het grootste retailbedrijf van Zwitserland gaat investeren in de Israëlische kweekvleesproducent SuperMeat. Met deze samenwerking willen de bedrijven de productie en distributie van kweekvlees op commerciële schaal versnellen. Onderdeel van de overeenkomst is een investering van Migros in SuperMeat.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. De NVWA maakt niet bekend om welk bedrijf het gaat.