Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

29 oktober 2020

Vanaf 1 januari 2021 gaat Skal meer toezicht houden op de verkoop van biologische producten bij winkels en verkooppunten. "Skal Biocontrole, verantwoordelijk voor het toezicht op de biologische productieregels, ondersteunt de verkooppunten bij het in praktijk brengen van de huidige eisen en de mogelijke certificatieplicht die hierop volgt", meldt de organisatie op de website.

Volgens de Europese regelgeving moeten ook verkooppunten van biologische producten aan de certificatieplicht voldoen. Deze geldt al voor agrarische, verwerkende en de logistieke bedrijven in de biologische keten. Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit heeft Skal Biocontrole aangewezen om deze certificatie in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving.

Handelingen met biologische producten

Skal gaat toezien op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren, zoals snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die dergelijke handelingen uitvoeren krijgen meer controle van Skal. "Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument", aldus de organisatie.

Certificatiecheck

Met de door Skal ontwikkelde Certificatiecheck kunnen ondernemers nagaan of hun verkooppunt onder de certificatieplicht valt. Voor verkooppunten die alleen voorverpakte biologische producten verkopen, is certificatie niet altijd verplicht. Verkooppunten die gecertificeerd moeten worden, kunnen zich vanaf november aanmelden voor certificatie. Voor de grotere winkelketens geldt dat dit centraal gebeurt.

“Wij willen de implementatie van deze certificatieplicht zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen”, zegt Nicolette Klijnhout, directeur van Skal. “Nog niet alle informatie is op dit moment bekend. Daarom gaan we ondernemers in deze branche de komende tijd stap voor stap meenemen en informeren.”

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?