Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

vis-pixabay

Het aantal voedselfraudezaken dat is gemeld bij het Europese netwerk voor voedselfraude is in 2018 flink gestegen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het netwerk, opgesteld door de Europese Commissie. Over de vissector zijn het hoogste aantal meldingen gemaakt, stelt het rapport.

In 2018 werden in totaal 234 zaken gemeld via het AAC-systeem van de EU, waarmee lidstaten bij verdenking van grensoverschrijdende voedselfraude om administratieve hulp en samenwerking kunnen vragen. Dat is veel meer dan in eerdere jaren. In 2017 waren er 178 meldingen, en in 2016 waren er 157. In 2018 ging het in de meeste gevallen (41,89%) om gesjoemel met labels. Fraude door afwezige of gemanipuleerde documenten komt op de tweede plek (20,19%). De meeste meldingen werden gemaakt door Duitsland, 58 in totaal, gevolgd door Frankrijk met 32 meldingen. Nederland maakte er 7. Een verklaring voor de stijging geeft het rapport niet, al constateert het wel dat ‘Europees voedsel veiliger dan ooit’ is, maar het consumentenvertrouwen laag blijft.

Sterk tegen fraude

Door de complexiteit van ons wereldwijde voedselsysteem en de druk om goedkoop te produceren is de impact van voedselfraude groter geworden. Volgens schattingen kost fraude de wereldwijde voedselindustrie zo’n €30 miljard per jaar, stelt het rapport. Tastbaar wordt het natuurlijk wanneer fraudezaken publieke aandacht krijgen, zoals het geval was bij het paardenvleesschandaal of de fipronilcrisis. Om dit soort fraude beter te kunnen bestrijden werd in 2013 het EU Food Fraud Network opgericht. Dat netwerk moest het makkelijker maken voor lidstaten om samen te werken. Het bijbehorende AAC-systeem maakt het makkelijker voor autoriteiten om informatie uit te wisselen en te coördineren op het gebied van handhaving.

Tonijnschandaal

De meeste meldingen van fraude hadden in 2018 betrekking op de vissector, 41 in totaal. Zestig procent van die meldingen had te maken met niet goedgekeurde bewerkingsmethoden of illegaal geknoei met de samenstelling van het product. Zo is verleden jaar een operatie uitgevoerd tegen illegale praktijken in de tonijnhandel. In dit geval werd oudere tonijn die bedoeld was om in te blikken, verkocht als verse vis. De tonijn werd met een nitrietoplossing behandeld om de kleur te veranderen en de vis verser te laten lijken. Afgelopen najaar nam de Spaanse overheid zo’n 51 ton illegaal bewerkte tonijn van drie verschillende bedrijven in beslag. De autoriteiten denken echter dat er nog steeds bijgekleurde tonijn op de markt wordt gebracht.

Lees ook
EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

De Europese consumentenorganisatie BEUC dringt er bij beleidsmakers op aan tijdens de Europese verkiezingscampagnes ook aandacht te besteden aan voedseletiketten, meldt FoodNavigator. Voedingslabels moeten ‘de gezonde keuze de makkelijke keuze maken’ voor consumenten teneinde de obesitasepidemie een halt toe te roepen.  Door...

Deense Ethische Raad wil GGO-wetgeving heroverwegen

Deense Ethische Raad wil GGO-wetgeving heroverwegen

De Deense Ethische Raad heeft een opinie gepubliceerd waarin wordt geadviseerd het debat rondom genetisch gemodificeerde organismen te heropenen. Een opvallend standpunt, want Denemarken was voorheen altijd tegen GGO’s. De Ethische Raad voorziet het Deense parlement van advies over ethische problemen op het gebied van biotechnologie, voedsel...