'Meldpunt voedselverspilling geen meerwaarde'

verspilling2-315

Een meldpunt voedselverspilling heeft geen meerwaarde. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De ChristenUnie had eerder een voorstel gedaan voor zo'n meldpunt waar consumenten hun ideeën kunnen opgeven en ook voorbeelden van voedselverspilling aan de kaak kunnen stellen.

Staatssecretaris Dijksma noemt het oprichten van een meldpunt door de overheid kostbaar. Ze heeft overleg gehad met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, maar die ziet voor zichzelf ook geen rol weggelegd. De Alliantie bestaat uit brancheorganisaties die zich via hun achterban, het bedrijfsleven, inzetten om voedselverspilling door de gehele voedselketen te verminderen. De Alliantie richt zich dus niet op de consument en stelt ook niet bevoegd te zijn meldingen van consumenten in behandeling te nemen en te bepalen wat ermee moet gebeuren.

Hoezo 50 kilo

Bovendien kunnen consumenten voor hun ideeën en vragen al terecht bij het Voedingscentrum, in het kader van de campagne ‘Hoezo 50 kilo’ om voedselverspilling tegen te gaan. Ook bijvoorbeeld Milieu Centraal houdt zich bezig met het thema (weggooitest).

Dijksma concludeert  daarom dat er al voldoende mogelijkheden bestaan om ideeën en initiatieven over voedselverspilling te melden, hierover geïnformeerd te worden, vragen te stellen en discussie te voeren. Een nieuw meldpunt biedt daarom onvoldoende meerwaarde.

Lees ook:

Plus zet tips tegen voedselverspilling op melkpak (30 juni 2014)

Lees ook
Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

De wereldwijde verspilling van voedsel door consumenten is mogelijk twee keer zo groot als tot nu toe werd aangenomen. Dat berekenen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel. Organisaties als...

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Een Amerikaans huishouden gooit gemiddeld een derde van het voedsel ongegeten in de vuilnisbak. Economen schatten de waarde van dit verspilde voedsel op $240 miljard per jaar. Dat kost de bijna 128,6 miljoen Amerikaanse huishoudens ongeveer $1.866 per jaar. Hoe hoger het inkomen, hoe meer voedsel een huishouden verspild. Dat geldt ook voor huishoudens...