'Meldpunt voedselverspilling geen meerwaarde'

Een meldpunt voedselverspilling heeft geen meerwaarde. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De ChristenUnie had eerder een voorstel gedaan voor zo'n meldpunt waar consumenten hun ideeën kunnen opgeven en ook voorbeelden van voedselverspilling aan de kaak kunnen stellen.

Staatssecretaris Dijksma noemt het oprichten van een meldpunt door de overheid kostbaar. Ze heeft overleg gehad met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, maar die ziet voor zichzelf ook geen rol weggelegd. De Alliantie bestaat uit brancheorganisaties die zich via hun achterban, het bedrijfsleven, inzetten om voedselverspilling door de gehele voedselketen te verminderen. De Alliantie richt zich dus niet op de consument en stelt ook niet bevoegd te zijn meldingen van consumenten in behandeling te nemen en te bepalen wat ermee moet gebeuren.

Hoezo 50 kilo

Bovendien kunnen consumenten voor hun ideeën en vragen al terecht bij het Voedingscentrum, in het kader van de campagne ‘Hoezo 50 kilo’ om voedselverspilling tegen te gaan. Ook bijvoorbeeld Milieu Centraal houdt zich bezig met het thema (weggooitest).

Dijksma concludeert  daarom dat er al voldoende mogelijkheden bestaan om ideeën en initiatieven over voedselverspilling te melden, hierover geïnformeerd te worden, vragen te stellen en discussie te voeren. Een nieuw meldpunt biedt daarom onvoldoende meerwaarde.

Lees ook:

Plus zet tips tegen voedselverspilling op melkpak (30 juni 2014)

Lees ook
Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Van 7 tot en met 13 september 2021 is het tijd voor de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Organisator Samen Tegen Voedselverspilling inspireert deze week Nederlanders om thuis minder voedsel te verspillen. Meer dan 60 bedrijven en organisaties, van gemeente tot supermarkt, hebben zich hiervoor aangemeld.

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten. “We zien in het onderzoek dat de meeste...