'Meldpunt voedselverspilling geen meerwaarde'

Een meldpunt voedselverspilling heeft geen meerwaarde. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De ChristenUnie had eerder een voorstel gedaan voor zo'n meldpunt waar consumenten hun ideeën kunnen opgeven en ook voorbeelden van voedselverspilling aan de kaak kunnen stellen.

Staatssecretaris Dijksma noemt het oprichten van een meldpunt door de overheid kostbaar. Ze heeft overleg gehad met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, maar die ziet voor zichzelf ook geen rol weggelegd. De Alliantie bestaat uit brancheorganisaties die zich via hun achterban, het bedrijfsleven, inzetten om voedselverspilling door de gehele voedselketen te verminderen. De Alliantie richt zich dus niet op de consument en stelt ook niet bevoegd te zijn meldingen van consumenten in behandeling te nemen en te bepalen wat ermee moet gebeuren.

Hoezo 50 kilo

Bovendien kunnen consumenten voor hun ideeën en vragen al terecht bij het Voedingscentrum, in het kader van de campagne ‘Hoezo 50 kilo’ om voedselverspilling tegen te gaan. Ook bijvoorbeeld Milieu Centraal houdt zich bezig met het thema (weggooitest).

Dijksma concludeert  daarom dat er al voldoende mogelijkheden bestaan om ideeën en initiatieven over voedselverspilling te melden, hierover geïnformeerd te worden, vragen te stellen en discussie te voeren. Een nieuw meldpunt biedt daarom onvoldoende meerwaarde.

Lees ook:

Plus zet tips tegen voedselverspilling op melkpak (30 juni 2014)

Lees ook
Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Vanaf deze week verkoopt supermarktketen Marqt bladgroenten met kluit, zegt het bedrijf in een persbericht. De groenten zijn milieuvriendelijk geteeld en blijven langer vers.  Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt,...

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen. De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje dat is gemaakt van plant-eigen materialen. Door de waterafstotende...

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen. “Wereldwijde voedselsystemen...