'Meldpunt voedselverspilling geen meerwaarde'

Een meldpunt voedselverspilling heeft geen meerwaarde. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De ChristenUnie had eerder een voorstel gedaan voor zo'n meldpunt waar consumenten hun ideeën kunnen opgeven en ook voorbeelden van voedselverspilling aan de kaak kunnen stellen.

Staatssecretaris Dijksma noemt het oprichten van een meldpunt door de overheid kostbaar. Ze heeft overleg gehad met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, maar die ziet voor zichzelf ook geen rol weggelegd. De Alliantie bestaat uit brancheorganisaties die zich via hun achterban, het bedrijfsleven, inzetten om voedselverspilling door de gehele voedselketen te verminderen. De Alliantie richt zich dus niet op de consument en stelt ook niet bevoegd te zijn meldingen van consumenten in behandeling te nemen en te bepalen wat ermee moet gebeuren.

Hoezo 50 kilo

Bovendien kunnen consumenten voor hun ideeën en vragen al terecht bij het Voedingscentrum, in het kader van de campagne ‘Hoezo 50 kilo’ om voedselverspilling tegen te gaan. Ook bijvoorbeeld Milieu Centraal houdt zich bezig met het thema (weggooitest).

Dijksma concludeert  daarom dat er al voldoende mogelijkheden bestaan om ideeën en initiatieven over voedselverspilling te melden, hierover geïnformeerd te worden, vragen te stellen en discussie te voeren. Een nieuw meldpunt biedt daarom onvoldoende meerwaarde.

Lees ook:

Plus zet tips tegen voedselverspilling op melkpak (30 juni 2014)

Lees ook
Sodexo verzorgt duurzaam eten met *Origo

Sodexo verzorgt duurzaam eten met *Origo

De consument wil weten wat er op zijn of haar bord ligt. Waar komen de ingrediënten vandaan? Zijn deze duurzaam geproduceerd? Daarom introduceert Sodexo de service *Origo in Nederland. Bij deze service gaat het om duurzame gerechten gemaakt van lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Volgens Sophie Ottes, Service Developer bij het Food Platform van...

Voedselverspillings-app breidt uit naar restaurants

Voedselverspillings-app breidt uit naar restaurants

De Brabantse app NoFoodWasted breidt uit naar het werkterrein van de Deense app Too Good to Go (die ook in Nederland werkt). De Brabanders helpen je voedsel uit supermarkten redden tegen een zacht prijsje. De Denen doen hetzelfde, maar dan voor restaurants. Door Lin Batten - Foodlog Met de Brabantse app ‘NoFoodWasted’ kon je al eerder eten uit de supermarkten...

PLMA-exposanten doneren aan het goede doel

PLMA-exposanten doneren aan het goede doel

De internationale vakbeurs PLMA vond plaats op 29 en 30 mei in de RAI Amsterdam. Deze beurs richt zich op de retail. Aan de ruim 2600 stands presenteerden producenten allerlei food en non-foodproducten. Na afloop van de beurs konden de exposanten er voor kiezen om hun producten doneren aan het goede doel. Dit waren Zending over Grenzen en Buitengewoon...