Uit melk komt kaas en plastic

Het plastic velletje om de kaas is menig bewuste kaasconsument een doorn in het oog. Is er in deze tijden van plasticvervuiling niet iets beters te bedenken?

Door Jeroen Thijssen - Foodlog

Even voor de goede orde: we hebben het over het korstje van Goudse kazen. Van verreweg de meeste kazen en kaasjes is de korst juist het lekkerste (smaakrijkste) deel en kun je de korst zonder problemen eten.

Maar voor de meeste 'gewone' kaas kun je het korstje er maar beter afsnijden, want die schimmelwerende coating is inderdaad plastic. Voor de duurzame consumenten onder ons is er nu goed nieuws. Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten een eenvoudig en goedkoop proces om bioplastic, polylactic acid (PLA) te produceren uit melkzuur, schrijft Vilt.

PLA wordt gemaakt van een biologische grondstof, suiker, en is composteerbaar. Door in één processtap de melkzuurmoleculen uit wei, een bijproduct van kaas, te combineren tot lactidemoleculen is het nieuwe bioplastic goedkoper te produceren dan bestaande bioplastics en het hoeft prijstechnisch niet duurder te zijn dan plastic uit aardolie.

Bij de productie van het nieuwe bioplastic worden geen giftige oplosmiddelen gebruikt en ook de bijproducten zijn recyclebaar. Een samenwerkingsverband van de Europese Unie en een consortium van biochemische bedrijven, AgriChemWey, gaat de nieuwe kunststof produceren. Voor de Belgische krant De Standaard reden om in een podcast (vanaf minuut 11:30) alvast uit te leggen "hoe een bol camembert het plasticprobleem kan oplossen".

De korst van bioplastic kun je rustig eten. Of het korstje net zo lekker is als de natuurkorst van een traditionele kaas is een heel andere vraag.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling komt Nespresso met biologisch afbreekbare koffiecups. In de lente start een pilot met deze cups in Frankrijk en Zwitserland. Papier vormt de basis van de nieuwe cups. Binnen een jaar wil Nespresso het product ook op andere Europese markten brengen.

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft een factsheet over drankenkartons gepubliceerd, met informatie over de inzameling, sortering en recycling van deze verpakkingen en welke duurzaamheidsaspecten daarbij een rol spelen. In deze factsheet wordt uitgelegd waarom drankenkartons volgende de KIDV de kwalificatie ‘redelijke recyclebaar’ hebben en wat...

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.