Maandag 5 november is in het Gelderse Lochem een grote breuk ontstaan in een persleiding met afvalwater van een fabriek van FrieslandCampina. Daardoor spoelde 24 uur lang met melk en schoonmaakmiddel vervuild water de rivier de Berkel in.

Het waterschap heeft geprobeerd het restwater achter een nabijgelegen stuw te isoleren, maar een flink deel van het water is stroomafwaarts terechtgekomen. Inmiddels wordt het water omgeleid naar een reservoir, dat groot genoeg is om anderhalve week aan afvalwater in op te slaan. Dat geeft het waterschap en de aannemer de tijd om de locatie van de breuk droog te leggen en aan de reparatie te beginnen. De productie van de fabriek is geminimaliseerd maar hoeft niet te worden stopgezet, volgens het waterschap.

Dode vissen

Het gelekte melkspoelwater is dodelijk voor de vispopulatie. De melkresten zijn krachtvoer voor bacteriën, die zo het zuurstofgehalte van het water sterk verlagen. Het waterschap nam enkele maatregelen om vissterfte te beperken, zoals het plaatsen van beluchters en het overzetten van vissen. Toch zijn er op donderdag 8 november duizenden dode vissen aangetroffen in de rivier.

Voor de volksgezondheid levert het afvalwater geen gevaar op. Wel raadt het waterschap aan om het water uit de rivier niet te gebruiken als drinkwater voor vee.

Bron: Waterschap Rijn en IJssel

Altijd op de hoogte blijven?