In 2018 is de gemiddelde melkproductie per koe met 155 kilo gestegen, blijkt uit de cijfers van monitoringsprogramma Agroscoop. Dit is opvallend omdat een warme en droge zomer zoals afgelopen jaar zorgt voor hittestress en minder melkproductie.

De oorzaak van de productiestijging wordt toegeschreven aan de optimalisatie van het productieproces binnen de ruimte van de fosfaatrechten. Door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel op 1 januari 2018 moeten veehouders zich houden aan nieuwe regels voor fosfaatuitstoot. Om toch tot maximale opbrengsten te komen, hebben veel melkveehouders de koeien die minder melk geven afgevoerd. Dit zorgt automatisch voor een toename in de gemiddelde productie per koe.

ForFarmers

Melkveehouders die hun voer halen bij veevoerconcern ForFarmers produceerden bovengemiddeld veel melk. Bij hen steeg de gemiddelde productie met 218 kilo per koe. ForFarmers verklaart het verschil door een efficiënte aanpak op het gebied van voeding, transitie, jongveeopfok en ruwvoerproductie.

Altijd op de hoogte blijven?