Melkunie-melk langer vers door Versfilter

26 januari 2015

Melkunie heeft een nieuwe filtertechniek ontwikkeld om melk langer vers te houden. Ook na het openen van het pak blijft de melk nog 7 dagen goed. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat veel melk wordt weggegooid.

De belangstelling voor de start van de productie met de nieuwe filtertechniek op 22 januari was groot. Veel media en relaties waren naar de fabriek in Nijkerk gekomen. Arla Foods Nederland had ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken weten te strikken. Zij roemde Melkunie vanwege de innovatie en nam de productielijn met daarin het Versfilter in gebruik.

Versfilter

De ontwikkeling van het Versfilter en de vernieuwing van het proces kostte Arla Foods Nederland twee jaar. Het filteren is één extra stap in de productie. Voor de boeren verandert er niets en ook de verwerking van de melk gebeurt op dezelfde manier. Nieuw is dat de melk vóór het verpakken gefilterd wordt waardoor het aantal bacteriën verder gereduceerd wordt.

Door de melk te filteren, wil Melkunie voorkomen dat consumenten een enkele dagen daarvoor geopend pak weggooien omdat ze de melk niet meer fris vinden ruiken en smaken, ook al is de voedselveiligheid niet in het geding. Eerst bleef een geopend pak melk 3 dagen vers, met behulp van het Versfilter is dat 7 dagen.

Naast het filter is de hygiëne nog eens extra onder de loep genomen. Alles bij elkaar zorgt dat voor een tht-datum van 15 in plaats van 9 dagen. Dat voorkomt niet alleen verspilling bij consumenten thuis, maar zorgt er ook voor dat de derving bij supermarkten, bijvoorbeeld kleinere verkooppunten met een langere doorlooptijd, afneemt.

Lees ook:

Plus zet tips tegen voedselverspilling op melkpak (30 juni 2014)

Altijd op de hoogte blijven?