Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Koeien op stal_Pxhere

Foto: Pxhere

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten. Melkveehouders en hun zuivelaars stonden in diezelfde periode grotendeels stil. Zo vertaalt Wakker Dier de resultaten. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het als volgt: “Nederland heeft de koeien aardig in de kou laten staan.”

Melkvee kan last hebben van ontstekingen aan de uier, pijnlijke aandoeningen aan de poten en voeten, zoals kreupelheid of voetzweren. Zulk ongemak dat ontstaat door te leven en bewegen op harde, gladde stalvoeren. Het niveau van de klachten kan bij de juiste maatregelen in de stal omlaag worden gebracht. Zoals Anne Hilhorst in gesprek met Foodlog al eerder op aankondigde, zal Wakker Dier de komende periode aandacht vragen voor de het achterblijven van de inspanningen op het gebied van dierenwelzijn in de melkveehouderij vergeleken bij de drie andere sectoren.

In het verleden koos FrieslandCampina voor PlanetProof als keurmerk. Die keuze drukte een verdergaand keurmerk waar de Dierenbescherming en milieu-NGO Natuur&Milieu aan werkten van tafel. Daarmee ging de kans van tafel om circa drie kwart van de melkveehouderij nieuwe welzijnsstappen te laten maken. De facto stelt Wakker Dier de destijds gemaakte keuze van de grote zuivelaar en gelijknamige coöperatie ter discussie. De campagnes van de organisatie zijn doorgaans effectief, zodat er nu toch ruimte wordt gemaakt voor melk met een welzijnsster van de Dierenbescherming of extra eisen aan huiskeurmerken zoals 'Beter voor ... ' van AH. Jumbo voert een beperkt volume zuivel met een ster van de Dierenbescherming.

Dit is een artikel van Foodlog

Foodlog

Lees ook
Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent.

Meerderheid Tweede Kamer stemt tegen vleestaks

Meerderheid Tweede Kamer stemt tegen vleestaks

Dinsdag 10 mei steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de PVV waarin de Kamer de regering verzoekt geen vleestaks in te voeren. Deze motie kwam als reactie op de plannen van landbouwminister Henk Staghouwer, die eind maart in een Kamerbrief schreef dat hij de mogelijkheden voor een heffing op vlees wilde onderzoeken.

Van de Ven vers, vlees en waren neemt Jo Mertens B.V. over

Van de Ven vers, vlees en waren neemt Jo Mertens B.V. over

Van de Ven vers, vlees en waren neemt alle activiteiten van Jo Mertens B.V., een groothandel in Roermond voor vlees en vleeswaren, wild en gevogelte, over. Van de Ven verzorgt met ingang van 2 mei 2022 de leveringen aan de klanten van Jo Mertens. Dat laat het bedrijf weten met een persbericht.