Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Franse Oesters_Pixabay

Foto: Pixabay

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Maar volgens de oesterkwekers zijn dit keer niet mensen ziek geworden van het virus, maar hun oesters van mensen. De lokale autoriteiten krijgen de schuld, schrijft The Guardian. Die zouden er zo op gespitst zijn toeristen en huizenbezitters naar de regio te trekken dat ze te pas en te onpas bouwvergunningen afgeven zonder rekening te houden met de daarvoor benodigde sanitaire voorzieningen. Het virus zou met onvoldoende van menselijke uitwerpselen gezuiverd rioolwater in zee terechtgekomen zijn.

De autoriteiten beroepen zich op een 'tijdelijke crisis', veroorzaakt door "een ongewone combinatie van lage temperaturen en zware regenval, die heeft geleid tot rioolwateroverstromingen in de lokale rivieren." De regio heeft inmiddels bij het ministerie van Landbouw aangeklopt voor een versnelling in het onderzoek naar een adequate ontsmettingsmethode voor de oesterbanken.

De oesterkwekers pleiten in een petitie voor "onmiddellijke actie om de 'ecologische ramp' aan te pakken en substantiële compensatie voor alle oesterkwekers". Ongeveer de helft van de 330 oesterkwekers aan de Bretonse zuidkust is door het verbod getroffen.

Foodlog

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...