Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Franse Oesters_Pixabay

Foto: Pixabay

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Maar volgens de oesterkwekers zijn dit keer niet mensen ziek geworden van het virus, maar hun oesters van mensen. De lokale autoriteiten krijgen de schuld, schrijft The Guardian. Die zouden er zo op gespitst zijn toeristen en huizenbezitters naar de regio te trekken dat ze te pas en te onpas bouwvergunningen afgeven zonder rekening te houden met de daarvoor benodigde sanitaire voorzieningen. Het virus zou met onvoldoende van menselijke uitwerpselen gezuiverd rioolwater in zee terechtgekomen zijn.

De autoriteiten beroepen zich op een 'tijdelijke crisis', veroorzaakt door "een ongewone combinatie van lage temperaturen en zware regenval, die heeft geleid tot rioolwateroverstromingen in de lokale rivieren." De regio heeft inmiddels bij het ministerie van Landbouw aangeklopt voor een versnelling in het onderzoek naar een adequate ontsmettingsmethode voor de oesterbanken.

De oesterkwekers pleiten in een petitie voor "onmiddellijke actie om de 'ecologische ramp' aan te pakken en substantiële compensatie voor alle oesterkwekers". Ongeveer de helft van de 330 oesterkwekers aan de Bretonse zuidkust is door het verbod getroffen.

Foodlog

Lees ook
Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Tijdens een medische opleiding is er niet voldoende aandacht voor voeding. Daardoor hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen.