Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Franse Oesters_Pixabay

Foto: Pixabay

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Maar volgens de oesterkwekers zijn dit keer niet mensen ziek geworden van het virus, maar hun oesters van mensen. De lokale autoriteiten krijgen de schuld, schrijft The Guardian. Die zouden er zo op gespitst zijn toeristen en huizenbezitters naar de regio te trekken dat ze te pas en te onpas bouwvergunningen afgeven zonder rekening te houden met de daarvoor benodigde sanitaire voorzieningen. Het virus zou met onvoldoende van menselijke uitwerpselen gezuiverd rioolwater in zee terechtgekomen zijn.

De autoriteiten beroepen zich op een 'tijdelijke crisis', veroorzaakt door "een ongewone combinatie van lage temperaturen en zware regenval, die heeft geleid tot rioolwateroverstromingen in de lokale rivieren." De regio heeft inmiddels bij het ministerie van Landbouw aangeklopt voor een versnelling in het onderzoek naar een adequate ontsmettingsmethode voor de oesterbanken.

De oesterkwekers pleiten in een petitie voor "onmiddellijke actie om de 'ecologische ramp' aan te pakken en substantiële compensatie voor alle oesterkwekers". Ongeveer de helft van de 330 oesterkwekers aan de Bretonse zuidkust is door het verbod getroffen.

Foodlog

Lees ook
‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

In 2017 werd de voedselindustrie volledig overvallen door de fipronilcrisis, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Als we niet meer doen om zulke nieuwe voedselveiligheidsrisico’s in beeld te krijgen, zullen we vaker voor zulke nare verrassingen komen te staan, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het voedselveiligheidssysteem...