Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

9 januari 2020
Foto: Pixabay

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Maar volgens de oesterkwekers zijn dit keer niet mensen ziek geworden van het virus, maar hun oesters van mensen. De lokale autoriteiten krijgen de schuld, schrijft The Guardian. Die zouden er zo op gespitst zijn toeristen en huizenbezitters naar de regio te trekken dat ze te pas en te onpas bouwvergunningen afgeven zonder rekening te houden met de daarvoor benodigde sanitaire voorzieningen. Het virus zou met onvoldoende van menselijke uitwerpselen gezuiverd rioolwater in zee terechtgekomen zijn.

De autoriteiten beroepen zich op een 'tijdelijke crisis', veroorzaakt door "een ongewone combinatie van lage temperaturen en zware regenval, die heeft geleid tot rioolwateroverstromingen in de lokale rivieren." De regio heeft inmiddels bij het ministerie van Landbouw aangeklopt voor een versnelling in het onderzoek naar een adequate ontsmettingsmethode voor de oesterbanken.

De oesterkwekers pleiten in een petitie voor "onmiddellijke actie om de 'ecologische ramp' aan te pakken en substantiële compensatie voor alle oesterkwekers". Ongeveer de helft van de 330 oesterkwekers aan de Bretonse zuidkust is door het verbod getroffen.

Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?