Na 10 jaar komt er een einde aan de camembert-oorlog

26 februari 2018

Wat is 'echte Camembert'? Daar maakten kaasmakers in Frankrijk zich al een decennium druk over. Nu zijn ze er uit. Echte Camembert mag voortaan ook gepasteuriseerd zijn, maar moet wel wat meer echte Normandische melk bevatten.

Door Cécile Janssen - Foodlog

In 2021 ligt er nog maar één authentieke Normandische camembert in de schappen. Nu zijn dat er nog twee: de 6.000 ton rauwmelkse camembert met de beschermde oorsprongsbenaming AOP, en de 60.000 ton industrieel gemaakte camembert die 'fabriqué en Normandie' heet.

Na 10 jaar moeizaam onderhandelen mag de 'echte' Normandische camembert straks ook met gepasteuriseerde melk gemaakt worden. Maar de melk voor de industriële camembert moet straks ook voor minimaal 30 procent van Normandische koeien met weidegang afkomstig zijn. Volgens beide partijen gaat het nu bereikte akkoord zorgen voor meer Normandische koeien in de Normandische wei, meer en beter betaalde Normandische melk en een extra (prijsverhogend) kwaliteitskeurmerk voor de echte-maar-nu-niet-meer-enige echte camembert 'au lait cru et moulé à la louche' (de ouderwetse rauwmelkse dus, die wel blijft bestaan), schrijft Le Monde.

Altijd op de hoogte blijven?