Duurzaamheid

Koken met ‘verloren voedsel’

Food Heroes

De koks van het Eindhovense restaurant Meneer Frits gaan koken met ‘verloren voedsel’ van boeren uit de regio. Op het menu komen onder andere geitenbokjes, leghaantjes, oesterzamvoetjes,  preiloof en tweede categorie groenten te staan. ZLTO benaderde hen hiervoor. Deze organisatie werkt binnen het project Food Heroes al enige tijd aan het vermarkten van wat ze ‘verloren voedsel’ noemen.

Food Heroes

Volgens Food Heroes is er niets mis met 2e en 3e klasse groenten en fruit, mannelijke dieren en reststromen. Bijvoorbeeld oesterzwamvoetjes. Deze worden nu afgevoerd als veevoer terwijl deze prima eetbaar zijn. Het vlees van bokjes beland niet bij de consument. En ook appels en peren die niet aan de juiste afmetingen en kleuren voldoen, komen niet in de supermarkt terecht. De oogstkosten van tweede en derde klasse producten zijn vaak zelfs hoger dan de opbrengst, waardoor een deel hiervan nooit geoogst wordt.

De focus in de keten ligt op eerste klasproducten. ZLTO wil met Foodheroes deze gedachte veranderen en stimuleert ideeën de voedselverspilling voorkomen. ZLTO werkt in dit project samen met partners uit de agrarische, creatieve en wetenschappelijke sectoren uit Noordwest-Europa.

Restaurant Meneer Frits

Chef-kok Ortwien John en souschef Tom van de Voort van Restaurant Meneer Frits gebruikten nog niet eerder met ‘verloren voedsel’. Ze brachten een bezoek de melkgeitenboerderij van Jeannette van de Ven in Oirschot, pluimveebedrijf De Fladderfarm van Peter van Agt in Oirschot en de oesterzwammenkwekerij van Mariëlle van Lieshout in Liessel voor inspiratie. Van de oesterzwamvoetjes maakten ze al mayonaise.

John denkt dat hij vanaf 5 maart tussen de 200 en 250 menu’s met verloren zal bereiden. Ook komt er aandacht op de menukaart voor het verhaal van de boeren. “Zo helpen we elkaar; de boeren brengen hun bijzondere producten onder de aandacht van een breder publiek en wij kunnen ons onderscheiden en koken met eerlijke ingrediënten.” aldus John.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *