Limburger mag publiceren over Benedik

17 november 2006

DEN BOSCH - Dagblad de Limburger mag gerust publicaties wijden aan de inmiddels failliete vleesverwerker Benedik uit Landgraaf. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald.

Het gerechtshof heeft een eerder publicatieverbod van de rechtbank in Maastricht vernietigd. Dat heeft de Maastrichtse advocaat Joep Koster van Dagblad de Limburger bekendgemaakt.

De voorzieningenrechter in Maastricht had in april De Limburger een publicatieverbod opgelegd in een door Benedik aangespannen kort geding. Benedik wist zodoende te voorkomen dat De Limburger twee artikelen publiceerde: 'Pensioenpremies Benedik weg' en 'De Beerput van Benedik'.

De rechtbank in Maastricht oordeelde dat een journalist niet in staat en niet gemachtigd is om dingen uit te zoeken en te begrijpen, die door FIOD en curatoren worden onderzocht.

Het hof verwerpt deze uitspraak in appèl. Volgens het gerechtshof gaat de krant zich in de nog ongepubliceerde artikelen niet te buiten aan lichtvaardige verdachtmakingen en moet het belang van Benedik wijken voor het belang van de vrijheid van meningsuiting.
Benedik ging ruim een jaar geleden failliet, waarbij 550 mensen hun baan verloren. Volgens De Limburger zou het bedrijf maandenlang geen pensioengelden hebben afgedragen. Volgens de krant zou Benedik bovendien nagemaakte exportstickers hebben gebruikt om de exportcontrole te omzeilen. Oud Duits vlees zou zo als Nederlands vlees zijn geëxporteerd naar Japan en Zuid-Korea.

De Limburger beraadt zich over publicatie van de eerder door de rechter tegengehouden artikelen.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Benedik

Altijd op de hoogte blijven?