Duurzaamheid
Verspillingsfabriek
© De Verspillingsfabriek

Naast dat De Verspillingsfabriek lekkere soepen en sauzen maakt van geredde groenten, wil zij Nederland graag bewuster laten nadenken over het probleem van voedselverspilling. Daarom doet de fabriek samen met de andere organisaties en bedrijven in THREE-SIXTY mee met de maand van de verspilling. Op 4 en 18 maart organiseert De Verspillingsfabriek twee open dagen.

Nederlanders gooien nog steeds elke dag veel eten in de kliko. Per jaar wel 41 kilo per persoon, omgerekend is dat € 120,-. Het is een derde van ons voedsel. Maar niet alleen thuis gaat het mis. Want koop jij een tomaat met een plekje of een hele kromme komkommer? Vast niet, en je bent niet de enige. Elke dag blijven er zo heel veel rijpe en smaakvolle, maar ‘lelijke’ producten achter in de supermarkt, bij leveranciers en veilingen.

Geredde groente

De Verspillingsfabriek maakt met die geredde groenten smaakvolle producten, zoals soepen en sauzen. Ze zijn bestemd voor de horeca en de retail. Horeca-ondernemers kunnen bijvoorbeeld de soepen kopen via Sligro of Bidfood. Consumenten kunnen terecht in de supermarkt, bijvoorbeeld voor de verse ketchup bij de Jumbo of de Barstensvol-soepen bij Emté.

Tijdens de twee open dagen op 4 en 18 maart kunnen kunnen geïnteresseerden gaan bekijken hoe de soepen en sauzen gemaakt worden en deze proeven. Ook krijgen bezoekers tips voor thuis om voedselverspilling te voorkomen.

Three-Sixty 

Naast De Verspillingsfabriek zijn nog meer partijen in Veghel samen bezig om voedselverspilling in Nederland op de kaart te zetten. Ze doen dit vanuit het centrum voor circulair ondernemen: Three-Sixty. Al deze partijen willen ervoor zorgen dat er oplossingen, inzichten en overzichten komen om voedselverspilling tegen te gaan. Zo vind je in Three-Sixty (afdelingen van) de FoodWaste Xperts, MVO Nederland en Wageningen Universiteit. Ook Three-Sixty zet op 4 en 18 maart tussen 11.00 en 16.00 uur haar deuren open voor het publiek.

De maand maart staat in het teken van voedselverspilling tijdens het jaar van We are Food. Vele scholen bezoeken die maand De Verspillingsfabriek.

Lees ook:

Minister en EU-commissaris bezoeken Verspillingsfabriek Veghel (1 december 2017)

De Verspillingsfabriek krijgt hoogste PSO-certificering (31 oktober 2017)

Start Expeditie Food Waste en Food Waste Community (7 oktober 2017)

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *