Slachterij Hilckmann sluit de deuren

25 februari 2016

Vleesverwerker Hilckmann en het gelieerde Slachthuis Nijmegen stoppen per direct. Hilckmann krijgt geen exportvergunning van China, waardoor de financiering van de nieuwbouw in Haps op losse schroeven kwam te staan. Door de sluiting komen ruim 250 mensen op straat, waarvan 107 vaste werknemers.

Dat meldt De Gelderlander. Omdat de bank de kredietverlening heeft stopgezet, leek een faillissement onontkoombaar. Maar om een faillissement nadrukkelijk te voorkomen, besloot het bedrijf eind deze week te sluiten. Vrijdag 26 februari worden de laatste slachtingen verricht.

Geen export naar China

Belangrijkste reden voor sluiting is dat China aan Slachthuis Nijmegen/Vleeshandel Hilckmann geen exportvergunning verleent. Het is de enige slachterij in Nederland die geen exportvergunning kreeg, meldt Boerenbusiness. Het bedrijf weet niet waar de weigering door komt. Ondanks toezeggingen, bleef het stil vanuit China.

De Chinese markt is belangrijk voor Hilckman, zeker omdat Rusland als afzetmarkt dicht zit. Tot vorig jaar konden vleesproducten via HongKong naar China, maar die route is inmiddels door China afgesloten.

Winst niet te verbeteren

Door de Chinese exportweigering is de winst structureel niet te verbeteren, meldt het bedrijf. Hierdoor is ook de financiering van de nieuwbouw in Haps niet meer mogelijk.

Onderhandelingen met andere, nationale en internationale partijen om te komen tot financiering van nieuwbouw en het behoud van de werkgelegenheid, liepen vorige week spaak.

Bij Slachthuis Nijmegen zijn 74 werknemers in vaste dienst en bij Hilckmann werken 33 mensen. Voor hen zal een ontslagvergunning bij het UWV worden aangevraagd.

Varkens en runderen

Hilckmann was een van de grootste particuliere slachterijen van Nederland. Het bedrijf haalde in 2012 nog een EVMI Food Top 100-award, omdat het bedrijf het grootste aandeel vrouwelijke bestuurders had, namelijk twee van de drie.

Het bedrijf verwerkte jaarlijks naar eigen zeggen een miljoen varkens. Het bedrijf had een capaciteit voor 25.000 varkens en 1200 runderen per week. Hilckmann moest weg uit Nijmegen omdat de gemeente op die plek woningbouw wil realiseren.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?