Mensen & bedrijven
slachterij Leeuwarden

Vion maakte 25 mei bekend dat het per direct de activiteiten in de runderslachterij in Leeuwarden tijdelijk opschort. Dit vanwege de ervaringen die in de afgelopen maanden in de nieuwe slachterij zijn opgedaan.

Kinderziektes

Volgens Vion moet de runderslachterij die met de modernste inzichten is ontworpen nog op enkele details worden verbeterd. De afgelopen tijd is intensief gebruikt om de ‘kinderziektes’, die in een nieuwe en geavanceerde runderslachterij zoals in Leeuwarden kunnen voorkomen, op te sporen en te onderzoeken. Om deze grondig op te lossen besluit Vion de komende tijd te gebruiken om enkele technische aanpassingen te doen. Dit gaat het meest efficiënt als het productieproces stopt.

Keuringsresultaten

Naast technische verbeteringen constateert Vion dat de keuringsresultaten een ander beeld laten zien dan die van andere slachterijen in Nederland. De aankomende tijd zal ook gebruikt worden om dit verschil beter te duiden. Hiervoor is Vion in contact met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Op Foodlog vertelt Nancy Aschman van Vion dat het verschil in afkeuringen tussen de Tilburgse runderslachterij en de nieuwe in Leeuwarden te sterk verschilt. “In Tilburg hebben we een totale uitval van 1,8%, in Leeuwarden van 5%. Dat verschil is te groot om open te kunnen blijven omdat boeren te veel risico lopen hun dieren niet uitbetaald te krijgen.”

Slachterij Leeuwarden

Vion betreurt de ontwikkeling in Leeuwarden, met name voor haar leveranciers in de noordelijke provincies en voor de medewerkers, maar ziet geen mogelijkheid om de tijdelijke sluiting te voorkomen. Vion heeft alle vertrouwen in de verdere ontwikkeling van Vion Leeuwarden en zal met enkele technische aanpassingen nog verder worden verbeterd als meest moderne runderslachterij van Nederland.

De locatie in Leeuwarden is ingericht met een zichtgalerij om de transparantie van het proces volledig in beeld te brengen voor bezoekers. Hiermee is de onderneming de eerste in Nederland die het proces toont aan veehouders, studenten, journalisten, ambtenaren en andere belangstellenden.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *