'Mensen met hoge bloeddruk prefereren zouter'

21 mei 2014

SAO PAULO - Mensen die een verhoogde bloeddruk hebben, houden vaker van zoutere voedingsmiddelen. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Sao Paolo.

Voor het onderzoek werden 118 proefpersonen over 4 groepen verdeeld. In 2 van deze groepen zaten dertigers met of zonder hoge bloeddruk. De andere groepen bestonden uit 70-plussers, met of zonder hoge bloeddruk.

Ze mochten allemaal 3 soorten brood proeven die verschillende gehalten zout bevatten: sommige broden waren veel zouter dan de andere. Dat meldt Nu.nl

De oudere gezonde proefpersonen vonden het gemiddeld zoute brood het lekkerst, de jonge gezonde proefpersonen kozen voor het minst zoute brood. Geen van de gezonde deelnemers had een voorkeur voor het zoute brood.

Bij de mensen met een verhoogde bloeddruk van beide leeftijdsgroepen was het zoutste brood favoriet.

Kruiden

2 weken later mochten de deelnemers weer broden proeven, maar dit keer waren ze gekruid met oregano en zout. Dat zorgde ervoor dat hun smaak verschoof: alle proefpersonen kozen voor minder zoute broden dan bij het vorige experiment.

Het onderzoeksteam concludeert dat mensen met een verhoogde bloeddruk een voorkeur hebben voor zouter eten. Voedsel op smaak maken met kruiden, zoals oregano zou een gezond alternatief kunnen zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hypertension in New York.

Lees ook:

Consument heeft geen flauw benul van zoutconsumptie (14 maart 2014)

Altijd op de hoogte blijven?