Meta-onderzoek: volkoren granen verkleinen kans op kanker spijsverteringskanaal

Beeld: Wikipedia commons

Chinees onderzoek concludeert op basis van bestaand onderzoek dat volkoren granen de kans op kanker in het spijsverteringskanaal verkleinen.

Meta-onderzoek

Het verband tussen volkoren granen en kanker klinkt evident, maar zoals op veel wetenschappelijke gebieden kunnen onderzoeken in de diëtiek elkaar tegenspreken of nuanceren. Deze onderzoeksgroep van Zhengzhou University keek naar alle bestaande artikelen over dit onderwerp tot maart 2020. Ze vergeleken van 35 onderzoeken de deelnemers die het meest en minst volkoren granen aten. In totaal ging het om 2.663.278 deelnemers. De onderzoeksgroep concludeerde dat een dieet rijk aan volkoren granen correspondeerde met een verkleinde kans op maag-, darm- en slokdarmkanker ten opzichte van een dieet arm aan volkoren granen. Het gaat om een verlaagde kans van respectievelijk 36, 11 en 46 procent.

 Bron: Nutrition Journal

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

Volkorenclaims op verpakkingen misleidend, oordeelt RCC

Volkorenclaims op verpakkingen misleidend, oordeelt RCC

Producten met witte bloem erin op de verpakking ‘volkoren’ noemen, is misleidend. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie vorige week. Onder meer Albert Heijn, Bolletje en Jumbo zouden hun klanten op deze manier misleiden.

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen...