Micro-organismen afdoden met plasma

Micro-organismen en schimmel op granen, meel en kruiden zijn mogelijk met plasma effectief tegen te gaan. In het Duitse Potsdam is 3-jarig project 3Plas gestart om dit te onderzoeken. Doel is de houdbaarheid van deze droge (grond)stoffen te verlengen en zo verspilling tegen te gaan.

Atmosferische lagetemperatuur-plasma voor het afdoden van micro-organismen aan het oppervlak van bijvoorbeeld voedingsmiddelen wordt al enige jaren onderzocht door het Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim (ATB).

Het nu startende projectonderzoek wil via het gebruik van plasma de contaminatie van droge en gemalen producten/grondstoffen op plantbasis tegengaan.

Pilotproject

De plasmabehandeling wordt op uitvoerbaarheid getest in een pilot, op droge en gemalen grondstoffen/producten, zoals tarwe, meel, gries, kruiden en specerijen en geneeskrachtige planten (als kamille).

Deze grondstoffen zijn in droge toestand simpel op te slaan, maar als er vocht bijkomt, leidt dit door de hoge beladingsgraad tijdens opslag en transport vaak tot bederf door micro-organismen. Behalve schimmels gaat het dan om contaminatie met mycotoxinen, zoals Endo-sporen.

Effectieve rol

Chemische en fysische conservering is vaak niet afdoende. Plasma dat bij medicijnen en aan de buitenkant van verpakkingen al succesvol wordt toegepast, kan ook bij deze droge (grond)stoffen een effectieve rol spelen.

Bekeken wordt of deze methode succesvol industrieel (op grotere schaal) kan worden toegepast om de producthygiëne te verhogen en de houdbaarheid te verbeteren. Hierdoor hoeft minder te worden weggegooid en dat verbetert de duurzaamheid.

3 miljoen euro

Voor het onderzoek, dat de komende 3 jaar wordt uitgevoerd, wordt 3 miljoen euro uitgetrokken door het Duitse Bundesministerie van Landbouw en Voeding (BLE).

In het 3Plas-project zitten partners vanuit kennisinstellingen en het bedrijfsleven, waaronder het Leibniz-Institut für Plasmaforschung und Technology (INP), Greifswald, Cziotec Industrie-, Umform- und Werkzeugbautechnik , First Sensor AG Berlin en Köhl Maschinenbau uit Trier. ATB coördineert het geheel.

Lees ook:

Focus op verhitting en koeling bij clostridium (16 juni 2014)

Elektrolyse voor afdoden en ontsmetten (24 mei 2012)

‘Groenteverwerkers moeten decontamineren’ (30 mei 2011)

Lucht zuiveren met microplasma (20 september 2007)

Lees ook
Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als...

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).