Micro-organismen afdoden met plasma

evmi-plasmastraal2

Micro-organismen en schimmel op granen, meel en kruiden zijn mogelijk met plasma effectief tegen te gaan. In het Duitse Potsdam is 3-jarig project 3Plas gestart om dit te onderzoeken. Doel is de houdbaarheid van deze droge (grond)stoffen te verlengen en zo verspilling tegen te gaan.

Atmosferische lagetemperatuur-plasma voor het afdoden van micro-organismen aan het oppervlak van bijvoorbeeld voedingsmiddelen wordt al enige jaren onderzocht door het Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim (ATB).

Het nu startende projectonderzoek wil via het gebruik van plasma de contaminatie van droge en gemalen producten/grondstoffen op plantbasis tegengaan.

Pilotproject

De plasmabehandeling wordt op uitvoerbaarheid getest in een pilot, op droge en gemalen grondstoffen/producten, zoals tarwe, meel, gries, kruiden en specerijen en geneeskrachtige planten (als kamille).

Deze grondstoffen zijn in droge toestand simpel op te slaan, maar als er vocht bijkomt, leidt dit door de hoge beladingsgraad tijdens opslag en transport vaak tot bederf door micro-organismen. Behalve schimmels gaat het dan om contaminatie met mycotoxinen, zoals Endo-sporen.

Effectieve rol

Chemische en fysische conservering is vaak niet afdoende. Plasma dat bij medicijnen en aan de buitenkant van verpakkingen al succesvol wordt toegepast, kan ook bij deze droge (grond)stoffen een effectieve rol spelen.

Bekeken wordt of deze methode succesvol industrieel (op grotere schaal) kan worden toegepast om de producthygiëne te verhogen en de houdbaarheid te verbeteren. Hierdoor hoeft minder te worden weggegooid en dat verbetert de duurzaamheid.

3 miljoen euro

Voor het onderzoek, dat de komende 3 jaar wordt uitgevoerd, wordt 3 miljoen euro uitgetrokken door het Duitse Bundesministerie van Landbouw en Voeding (BLE).

In het 3Plas-project zitten partners vanuit kennisinstellingen en het bedrijfsleven, waaronder het Leibniz-Institut für Plasmaforschung und Technology (INP), Greifswald, Cziotec Industrie-, Umform- und Werkzeugbautechnik , First Sensor AG Berlin en Köhl Maschinenbau uit Trier. ATB coördineert het geheel.

Lees ook:

Focus op verhitting en koeling bij clostridium (16 juni 2014)

Elektrolyse voor afdoden en ontsmetten (24 mei 2012)

‘Groenteverwerkers moeten decontamineren’ (30 mei 2011)

Lucht zuiveren met microplasma (20 september 2007)

Lees ook
"We leven in een laagje poep"

"We leven in een laagje poep"

Ons voedsel is veiliger dan ooit. Geeft dit garanties voor de toekomst? Helaas niet. Trends zoals veelvuldig reizen, voedselimport, de consumptie van rauw voedsel zorgen voor toenemende voedselveiligheidsrisico’s. Ook de dynamiek tussen mens en dier is een factor om goed in de gaten te houden, vindt Merel Langelaar. Bacterieresistentie ligt immers...

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken is juist nu van allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die...

Vakwerk in RVS

Vakwerk in RVS

Bij Bosgraaf Food & Hygiënetechniek kunt u terecht voor uw RVS bedrijfsinrichting die bijdraagt aan een hygiënische, veilige en ergonomische werkomgeving. Wij stellen hoge eisen aan onze producten en zodoende zijn wij op brede wijze actief in de voedingsmiddelenindustrie, laboratoria en cleanrooms. RVS is op vele wijzen toepasbaar in uw bedrijfsinrichting.