Micro-organismen afdoden met plasma

Micro-organismen en schimmel op granen, meel en kruiden zijn mogelijk met plasma effectief tegen te gaan. In het Duitse Potsdam is 3-jarig project 3Plas gestart om dit te onderzoeken. Doel is de houdbaarheid van deze droge (grond)stoffen te verlengen en zo verspilling tegen te gaan.

Atmosferische lagetemperatuur-plasma voor het afdoden van micro-organismen aan het oppervlak van bijvoorbeeld voedingsmiddelen wordt al enige jaren onderzocht door het Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim (ATB).

Het nu startende projectonderzoek wil via het gebruik van plasma de contaminatie van droge en gemalen producten/grondstoffen op plantbasis tegengaan.

Pilotproject

De plasmabehandeling wordt op uitvoerbaarheid getest in een pilot, op droge en gemalen grondstoffen/producten, zoals tarwe, meel, gries, kruiden en specerijen en geneeskrachtige planten (als kamille).

Deze grondstoffen zijn in droge toestand simpel op te slaan, maar als er vocht bijkomt, leidt dit door de hoge beladingsgraad tijdens opslag en transport vaak tot bederf door micro-organismen. Behalve schimmels gaat het dan om contaminatie met mycotoxinen, zoals Endo-sporen.

Effectieve rol

Chemische en fysische conservering is vaak niet afdoende. Plasma dat bij medicijnen en aan de buitenkant van verpakkingen al succesvol wordt toegepast, kan ook bij deze droge (grond)stoffen een effectieve rol spelen.

Bekeken wordt of deze methode succesvol industrieel (op grotere schaal) kan worden toegepast om de producthygiëne te verhogen en de houdbaarheid te verbeteren. Hierdoor hoeft minder te worden weggegooid en dat verbetert de duurzaamheid.

3 miljoen euro

Voor het onderzoek, dat de komende 3 jaar wordt uitgevoerd, wordt 3 miljoen euro uitgetrokken door het Duitse Bundesministerie van Landbouw en Voeding (BLE).

In het 3Plas-project zitten partners vanuit kennisinstellingen en het bedrijfsleven, waaronder het Leibniz-Institut für Plasmaforschung und Technology (INP), Greifswald, Cziotec Industrie-, Umform- und Werkzeugbautechnik , First Sensor AG Berlin en Köhl Maschinenbau uit Trier. ATB coördineert het geheel.

Lees ook:

Focus op verhitting en koeling bij clostridium (16 juni 2014)

Elektrolyse voor afdoden en ontsmetten (24 mei 2012)

‘Groenteverwerkers moeten decontamineren’ (30 mei 2011)

Lucht zuiveren met microplasma (20 september 2007)

Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren