Micro-organismen afdoden met plasma
Micro-organismen en schimmel op granen, meel en kruiden zijn mogelijk met plasma effectief tegen te gaan. In het Duitse Potsdam is 3-jarig project 3Plas gestart om dit te onderzoeken. Doel is de houdbaarheid van deze droge (grond)stoffen te verlengen en zo verspilling tegen te gaan.
Atmosferische lagetemperatuur-plasma voor het afdoden van micro-organismen aan het oppervlak van bijvoorbeeld voedingsmiddelen wordt al enige jaren onderzocht door het Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim (ATB).
Het nu startende projectonderzoek wil via het gebruik van plasma de contaminatie van droge en gemalen producten/grondstoffen op plantbasis tegengaan.
Pilotproject
De plasmabehandeling wordt op uitvoerbaarheid getest in een pilot, op droge en gemalen grondstoffen/producten, zoals tarwe, meel, gries, kruiden en specerijen en geneeskrachtige planten (als kamille).
Deze grondstoffen zijn in droge toestand simpel op te slaan, maar als er vocht bijkomt, leidt dit door de hoge beladingsgraad tijdens opslag en transport vaak tot bederf door micro-organismen. Behalve schimmels gaat het dan om contaminatie met mycotoxinen, zoals Endo-sporen.
Effectieve rol
Chemische en fysische conservering is vaak niet afdoende. Plasma dat bij medicijnen en aan de buitenkant van verpakkingen al succesvol wordt toegepast, kan ook bij deze droge (grond)stoffen een effectieve rol spelen.
Bekeken wordt of deze methode succesvol industrieel (op grotere schaal) kan worden toegepast om de producthygiëne te verhogen en de houdbaarheid te verbeteren. Hierdoor hoeft minder te worden weggegooid en dat verbetert de duurzaamheid.
3 miljoen euro
Voor het onderzoek, dat de komende 3 jaar wordt uitgevoerd, wordt 3 miljoen euro uitgetrokken door het Duitse Bundesministerie van Landbouw en Voeding (BLE).
In het 3Plas-project zitten partners vanuit kennisinstellingen en het bedrijfsleven, waaronder het Leibniz-Institut für Plasmaforschung und Technology (INP), Greifswald, Cziotec Industrie-, Umform- und Werkzeugbautechnik , First Sensor AG Berlin en Köhl Maschinenbau uit Trier. ATB coördineert het geheel.
Lees ook:
Focus op verhitting en koeling bij clostridium (16 juni 2014)
Elektrolyse voor afdoden en ontsmetten (24 mei 2012)
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen
Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden
Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.