'Milde winning eiwit uit quinoa is duurzamer'

13 juli 2016

Eiwitconcentraten zijn met een mildere en duurzamere methode uit quinoa te winnen dan tot nu toe gebeurt. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. De onderzoekers zijn nu op zoek naar industriële partners om de technologie op te schalen en op pilot-schaal te testen.

Met de nieuwe methode, die eerder succesvol is toegepast voor erwten, blijven de functionele eigenschappen van het eiwit beter behouden. Ook wordt ruim de helft minder water gebruikt, zodat veel minder energie nodig voor droging.

De milde methode gebruikt een droge scheiding, gevolgd door een natte fractioneringsstap. Bij de droge scheiding wordt de quinoa gemalen en met lucht gesepareerd. Vervolgens wordt bij de natte fractionering keukenzout en een kleine hoeveelheid water toegevoegd aan het isolaat om het eiwit op te lossen. Via ultrafiltratie wordt het water weer verwijderd en het eiwit geconcentreerd.

Minder energie nodig

“Met deze milde methode verkrijgen we een eiwitfractie met bijna 60 procent eiwit op de droge stof”, vertelt Geraldine Avila Ruiz, assistent in opleiding bij Wageningen UR Food & Biobased Research. “We gebruiken maar 80 ml water op 40 gram quinoa-bloem. Dat is meer dan de helft minder dan met de gebruikelijke methode. Daardoor is veel minder energie nodig voor het drogen.”

De eiwitfractie is wat minder zuiver dan een traditioneel eiwitconcentraat, maar deze is wel natuurlijker vanwege de milde bewerking. “Dat sluit goed aan bij de stijgende vraag vanuit de industrie naar meer natuurlijke ingrediënten”, aldus Maarten Schutyser, universitair hoofddocent bij het Laboratory of Food Process Engineering van Wageningen UR.

Sportvoeding, vleesvervangers

De quinoa-eiwitten die verkregen zijn  met de nieuwe technologie, zijn geschikt voor sportvoeding, vleesvervangers en andere eiwitrijke producten.

Door te variëren met de procesomstandigheden, kunnen de eigenschappen op meerdere toepassingen worden afgestemd. “Voor sportvoeding is bijvoorbeeld een hoger eiwitgehalte belangrijk, terwijl een eiwitfractie die nog vezels bevat, prima geschikt is voor vleesvangers”, aldus de onderzoekers. Zo is volgens hen voor verschillende toepassingen een quinoa-eiwit op maat te ontwikkelen.

De resultaten van de studie 'A hybrid dry and aqueous fractionation method to obtain protein-rich fractions from quinoa zijn gepubliceerd in Food and Bioprocess Technology van mei 2016.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?