Milieu Centraal introduceert keurmerkenwijzer

12 november 2020

Om het consumenten makkelijker te maken om te kiezen voor een goed keurmerk introduceert Milieu Centraal de keurmerkenwijzer. Hierin zijn zo'n 140 keurmerken opgenomen. Daarnaast selecteerde Milieu Centraal een top tien. Dit moet consumenten helpen om een duurzame keuze te maken.

Steeds meer consumenten kiezen voor duurzaam. Er zijn momenteel zo'n 300 keurmerken met een duurzaamheidsclaim. Dit maakt het voor de consument niet makkelijker. Volgens onderzoek vinden 7 op de 10 consumenten dat er teveel keurmerken zijn. Milieu Centraal wil dit makkelijker maken met de top 10 en de keurmerkenwijzer.

Top 10 keurmerken

Volgens Milieucentraal zijn er tien keurmerken die zich onderscheiden van de anderen. Hierbij kijkt de organisatie milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel en hoe het keurmerk dit controleert. Hieruit komen de volgende tien keurmerken naar voren. ASC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Demeter, EKO, EU-biologisch keurmerk, Fairtrade, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en UTZ.

In filmpjes neemt Milieu Centraal de consumenten mee op keurmerkensafari. "Zo kun je zien hoe je duurzaam boodschappen kunt doen door de Big Ten van topkeurmerken te spotten voor de productcategorieën koffie, thee en cacao; zuivel en eieren; groente en fruit; vlees en vis. En omdat je maar tien keurmerken hoeft te onthouden, heb je minder keuzestress bij het duurzamer boodschappen doen!", aldus Mileu Centraal.

Keurmerkenwijzer

Daarnaast is er de keurmerkenwijzer. Hierin zijn 140 keurmerken opgenomen. Per keurmerk wordt aangegeven waar het voor staat en hoe betrouwbaar het is. De uitgangspunten hierbij zijn milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel en hoe de controle wordt uitgevoerd. 

Altijd op de hoogte blijven?