Miljoenen groente- en fruitkratten ondergaan duurzame metamorfose

kratten

Beeld: via Schuttelaar & Partners

Logistiek dienstverlener Euro Pool System is gestart met gerecyclede klapkratten voor groente en fruit. De zet is onderdeel van een omvangrijk recyclingsprogramma in de Benelux, waarbij miljoenen nieuwe klapkratten in gebruik worden genomen. 

De kratten zijn in eigendom en beheer van Euro Pool System, tevens initiatiefnemer van de grootschalige operatie. Ze worden geproduceerd met vermalen blauwe kratten als belangrijke grondstof. Deze kratten, die star zijn en je dus niet kunt inklappen, worden sinds de jaren ‘90 gebruikt voor het transport en verpakken van groente en fruit. Miljoenen stuks worden uit roulatie genomen en de recycling levert een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de supply chain van groenten en fruit, aldus het persbericht van communicatie- en adviesbureau Schuttelaar & Partners. Omdat de nieuwe kratten inklapbaar zijn, zijn er minder vrachtwagens met lege kratten nodig.

Het recyclingproces, dat is gecertificeerd door de European Food Safety Authority (EFSA), gaat als volgt. Eerst vermaal je de blauwe kratten tot granulaatkorrels, waarna een geautomatiseerd sorteer- en wasproces de korrels met vervuiling, zoals stickers en nietjes, eruit vist. Dit proces levert een hoge kwaliteit grondstof voor de nieuwe kratten, die daarnaast gemaakt worden met HDPE-kunststof en kleurstof. Ze zijn schok- en hittebestendig en kunnen jarenlang (automatisch) gevouwen, gereinigd en gedroogd worden, aldus het persbericht. Alle kratten krijgen een unieke barcode, zodat de geproduceerde kratten te traceren zijn en de transporten gevolgd en geoptimaliseerd kunnen worden. Gedurende de operatie, die halverwege 2022 afgerond moet zijn, ondergaan alle miljoenen blauwe kratten die in omloop zijn dit proces.

Lees ook
Vion Boxtel verduurzaamt met drie elektrische terminal trekkers

Vion Boxtel verduurzaamt met drie elektrische terminal trekkers

Vion neemt een nieuwe stap in de verduurzaming van haar logistieke processen. Bij de locatie in Boxtel zijn drie volledig elektrische terminal trekkers in gebruik genomen. Hiermee vindt het rangeren van de koeltrailers op het terrein voortaan 100% emissievrij plaats.

Recyclen kan makkelijker | Nadenken over ontwerp verpakking

Recyclen kan makkelijker | Nadenken over ontwerp verpakking

Milieuorganisatie Natuur & Milieu ging langs bij de zes grootste supermarktketens van ons land en bij biowinkel EkoPlaza, om te kijken in hoeverre de retailers op schema zijn met het recyclebaar maken van hun verpakkingen.

Coalitie Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair gebruik van plastic

Coalitie Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair gebruik van plastic

Op vrijdag 3 december vond de kick-off bijeenkomst plaats van de ‘Coalitie Food2Food 2.0’. Deze coalitie bestaat uit meer dan dertig ketenpartners die zich inzetten voor circulair gebruik van plastic. De focus ligt op een industriële test van CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van plastics uit afvalstromen.