Miljoenen groente- en fruitkratten ondergaan duurzame metamorfose

kratten

Beeld: via Schuttelaar & Partners

Logistiek dienstverlener Euro Pool System is gestart met gerecyclede klapkratten voor groente en fruit. De zet is onderdeel van een omvangrijk recyclingsprogramma in de Benelux, waarbij miljoenen nieuwe klapkratten in gebruik worden genomen. 

De kratten zijn in eigendom en beheer van Euro Pool System, tevens initiatiefnemer van de grootschalige operatie. Ze worden geproduceerd met vermalen blauwe kratten als belangrijke grondstof. Deze kratten, die star zijn en je dus niet kunt inklappen, worden sinds de jaren ‘90 gebruikt voor het transport en verpakken van groente en fruit. Miljoenen stuks worden uit roulatie genomen en de recycling levert een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de supply chain van groenten en fruit, aldus het persbericht van communicatie- en adviesbureau Schuttelaar & Partners. Omdat de nieuwe kratten inklapbaar zijn, zijn er minder vrachtwagens met lege kratten nodig.

Het recyclingproces, dat is gecertificeerd door de European Food Safety Authority (EFSA), gaat als volgt. Eerst vermaal je de blauwe kratten tot granulaatkorrels, waarna een geautomatiseerd sorteer- en wasproces de korrels met vervuiling, zoals stickers en nietjes, eruit vist. Dit proces levert een hoge kwaliteit grondstof voor de nieuwe kratten, die daarnaast gemaakt worden met HDPE-kunststof en kleurstof. Ze zijn schok- en hittebestendig en kunnen jarenlang (automatisch) gevouwen, gereinigd en gedroogd worden, aldus het persbericht. Alle kratten krijgen een unieke barcode, zodat de geproduceerde kratten te traceren zijn en de transporten gevolgd en geoptimaliseerd kunnen worden. Gedurende de operatie, die halverwege 2022 afgerond moet zijn, ondergaan alle miljoenen blauwe kratten die in omloop zijn dit proces.

Lees ook
Rapport Stichting Afvalfonds Verpakkingen 2021: Nederland koploper in recyclen van verpakkingen

Rapport Stichting Afvalfonds Verpakkingen 2021: Nederland koploper in recyclen van verpakkingen

Het gaat goed met het recyclen van verpakkingen. Dit blijkt uit het nieuwe rapport van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. In het rapport komt naar voren dat Nederland de door Europa en Nederland gestelde doelstellingen heeft overtroffen. De stichting geeft aan dat Nederland koploper is als het gaat om het recyclen van verpakkingen, maar dat er toch...

ILT legt dwangsom op om invoering statiegeld op blikjes af te dwingen

ILT legt dwangsom op om invoering statiegeld op blikjes af te dwingen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil de invoering van statiegeld op blikjes op 1 januari 2023 afdwingen met een dwangsom. Hiermee reageert de ILT op het bericht van het Afvalfonds Verpakkingen dat zij de invoering uit stellen tot april 2023.

Hygiënisch werken met duurzame ladingdragers

Hygiënisch werken met duurzame ladingdragers

Kunststof biedt ons veel voordelen. Dankzij kunststof kunnen we ons voedsel langer bewaren en kennen we medische oplossingen zoals protheses. Daarentegen worden we ons ook steeds meer bewust gemaakt van de nadelen van plastics. Het is goed dat we ons met zijn allen meer bewust worden van hoe we kunststof op de juiste manier kunnen toepassen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren