Minder RASFF-meldingen in 2013

BRUSSEL - Vorig jaar zijn er 3205 meldingen in het Europese RASFF-waarschuwingssysteem gezet. Dat zijn er 8,8 procent minder dan in 2012. Dat meldt het jaarrapport van RASFF over 2013.

Van de 3205 meldingen kregen er 596 een alert notification. In 442 gevallen ging het om eerste meldingen en bij 705 gevallen om informatie voor attention. Er waren 1462 notifications om partijen aan de grens tegen te houden.

In totaal ging het om 5158 meldingen met een follow-up (1,6 follow-ups per oorspronkelijke melding). Het aantal meldingen met een follow-up daalde met 2,3 procent, waardoor het totaal aantal meldingen met 4,9 procent afnam.

Begin dit jaar meldde evmi.nl dat het aantal meldingen in het systeem over fraude met voeding uit Nederland is toegenomen. Voedselfraude nam vorig jaar trouwens in heel Europa toe, vooral ook door de paardenvleesaffaire.

Hierdoor nam vorig jaar ook de focus op voedselfraude weer toe. RASFF werd volgens het jaarverslag gekozen als cruciaal middel om producten met niet gedeclareerd paardenvlees te detecteren en terug te halen.

Lees ook:

Aantal RASFF-meldingen voedselvergiftiging gestegen (17 juni 2014)

Meer meldingen voedselfraude in RASFF (12 februari 2014)

‘Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten’ (17 januari 2013)

RASFF: record aantal meldingen in 2010 (26 oktober 2011)

Lees ook
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...

Corona en de kracht van ketenintegratie

Corona en de kracht van ketenintegratie

Dat we ingrediënten van over de hele wereld halen, vinden we heel normaal. Onze voorouders haalden in de vijftiende eeuw immers al grondstoffen en specerijen uit alle werelddelen. Met de ontwikkeling van snelle transport- en communicatiemogelijkheden zijn mondiale productieketens in de voedingsindustrie alleen maar toegenomen. Maar nu de uitbraak van...