Minder RASFF-meldingen in 2013

evmi-rasff-jaarrapport2013

BRUSSEL - Vorig jaar zijn er 3205 meldingen in het Europese RASFF-waarschuwingssysteem gezet. Dat zijn er 8,8 procent minder dan in 2012. Dat meldt het jaarrapport van RASFF over 2013.

Van de 3205 meldingen kregen er 596 een alert notification. In 442 gevallen ging het om eerste meldingen en bij 705 gevallen om informatie voor attention. Er waren 1462 notifications om partijen aan de grens tegen te houden.

In totaal ging het om 5158 meldingen met een follow-up (1,6 follow-ups per oorspronkelijke melding). Het aantal meldingen met een follow-up daalde met 2,3 procent, waardoor het totaal aantal meldingen met 4,9 procent afnam.

Begin dit jaar meldde evmi.nl dat het aantal meldingen in het systeem over fraude met voeding uit Nederland is toegenomen. Voedselfraude nam vorig jaar trouwens in heel Europa toe, vooral ook door de paardenvleesaffaire.

Hierdoor nam vorig jaar ook de focus op voedselfraude weer toe. RASFF werd volgens het jaarverslag gekozen als cruciaal middel om producten met niet gedeclareerd paardenvlees te detecteren en terug te halen.

Lees ook:

Aantal RASFF-meldingen voedselvergiftiging gestegen (17 juni 2014)

Meer meldingen voedselfraude in RASFF (12 februari 2014)

‘Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten’ (17 januari 2013)

RASFF: record aantal meldingen in 2010 (26 oktober 2011)

Lees ook
Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...