Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

groenteconserven btw

Het zout- en suikergehalte in verschillende voedingsmiddelen is dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties FNLI en CBL naar buiten brengen. Over de beperking van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in voedingswaren zijn afspraken gemaakt met de overheid die zijn opgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Minder zout en suiker

Enkele productgroepen waarbij goede resultaten zijn geboekt, zijn bijvoorbeeld groenten in pot en blik en hamburgers. Aan de blikken en potten groenten wordt tegenwoordig geen suiker meer toegevoegd, en hamburgers bevatten zo’n 10% minder zout dan vorig jaar. Ook in hartige broodjes, zoals bijvoorbeeld worstenbroodjes, is de hoeveelheid zout dit jaar met 4 tot 12% afgenomen. Bij bepaalde soorten appelmoes is de hoeveelheid toegevoegde suikers met 50% afgenomen.

Inmiddels zijn verdere afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en diepvriessnacks. Verder moeten er dit jaar nog doelen gesteld worden voor suikerreductie in zuivel, jam en salades, zoutreductie in pizza’s en zout en suikerreductie in sauzen.

Lees ook
Hartstichting ontevreden over zoutreductie

Hartstichting ontevreden over zoutreductie

De Hartstichting vindt dat de voedingsindustrie en het Ministerie van VWS te weinig doen om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling te halen. Hierdoor laten zij substantiële oplossingen liggen voor gezondheidsrisico's, zoals een hoge bloeddruk. Daarom bood de stichting 3 juni een petitie aan in de Tweede Kamer.

Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

Een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall publiceerde deze maand een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zou de oorzaak zijn van de gewichtstoename onder de bevolking. EVMI vroeg de FNLI om een reactie. De branchevereniging erkent de resultaten, maar wil wel het een en ander nuanceren. ‘De titel van het...