Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

groenteconserven btw

Het zout- en suikergehalte in verschillende voedingsmiddelen is dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties FNLI en CBL naar buiten brengen. Over de beperking van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in voedingswaren zijn afspraken gemaakt met de overheid die zijn opgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Minder zout en suiker

Enkele productgroepen waarbij goede resultaten zijn geboekt, zijn bijvoorbeeld groenten in pot en blik en hamburgers. Aan de blikken en potten groenten wordt tegenwoordig geen suiker meer toegevoegd, en hamburgers bevatten zo’n 10% minder zout dan vorig jaar. Ook in hartige broodjes, zoals bijvoorbeeld worstenbroodjes, is de hoeveelheid zout dit jaar met 4 tot 12% afgenomen. Bij bepaalde soorten appelmoes is de hoeveelheid toegevoegde suikers met 50% afgenomen.

Inmiddels zijn verdere afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en diepvriessnacks. Verder moeten er dit jaar nog doelen gesteld worden voor suikerreductie in zuivel, jam en salades, zoutreductie in pizza’s en zout en suikerreductie in sauzen.

Lees ook
Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten veel zout, gemiddeld bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van de Nierstichting.

Levensmiddelen- en verpakkingsindustrie presenteren klimaatplannen

Levensmiddelen- en verpakkingsindustrie presenteren klimaatplannen

Het ‘Zesde Cluster’, waar de levensmiddelenindustrie- en verpakkingsindustrie tot behoren, presenteerden hun klimaatplannen aan minister Wiebes, van Economische Zaken en Klimaat. Hierin maakt de industrie duidelijk hoe zij gaat verduurzamen en wat daarvoor nodig is van de kant van de Nederlandse overheid.

College van Beroep acht reclame Douglas misleidend

College van Beroep acht reclame Douglas misleidend

In een reclame van een anti-veroudering product van Dougles verchijnt de tekst ‘Suiker veroorzaakt rimpels’ in beeld. De Cosun Beet Company diende een klacht in bij de Stichting Reclame Code. De stichting acht de reclame misleidend omdat er geen causaal verband is aangetoond tussen de consumptie van kristalsuiker en het ontstaan van rimpels.