Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

groenteconserven btw

Het zout- en suikergehalte in verschillende voedingsmiddelen is dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties FNLI en CBL naar buiten brengen. Over de beperking van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in voedingswaren zijn afspraken gemaakt met de overheid die zijn opgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Minder zout en suiker

Enkele productgroepen waarbij goede resultaten zijn geboekt, zijn bijvoorbeeld groenten in pot en blik en hamburgers. Aan de blikken en potten groenten wordt tegenwoordig geen suiker meer toegevoegd, en hamburgers bevatten zo’n 10% minder zout dan vorig jaar. Ook in hartige broodjes, zoals bijvoorbeeld worstenbroodjes, is de hoeveelheid zout dit jaar met 4 tot 12% afgenomen. Bij bepaalde soorten appelmoes is de hoeveelheid toegevoegde suikers met 50% afgenomen.

Inmiddels zijn verdere afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en diepvriessnacks. Verder moeten er dit jaar nog doelen gesteld worden voor suikerreductie in zuivel, jam en salades, zoutreductie in pizza’s en zout en suikerreductie in sauzen.

Lees ook
Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Snackproducenten staan onder grote druk de hoeveelheid zout en suiker in hun producten te verlagen. Maar verschillende chocoladerepen zijn in de afgelopen vijfentwintig jaar juist zoeter geworden, ontdekten Britse onderzoekers. Onderzoekers van Queen Mary University in Londen vonden informatie over de formulering van (in Groot-Brittannië verkochte)...

Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat een groot deel van de babyvoeding te veel suiker bevat. De Wereldgezondheidsorganisatie verzamelde data over babyvoeding in meer dan vijfhonderd winkels in de steden Wenen, Sofia, Budapest en Haifa. Met name in Wenen, Sofia en Budapest lag het suikergehalte in babyvoeding hoog. In meer...

Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk werkt inmiddels twee jaar als directeur voor de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). EVMI sprak haar in de week van haar jubileum over innovatie, ervaringen in het buitenland en de rol van de FNLI bij maatschappelijke kwesties. Op 1 mei vierde Marian Geluk haar tweejarig jubileum bij de FNLI. Hoewel, een feestje is er...