Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

21 september 2018

Het zout- en suikergehalte in verschillende voedingsmiddelen is dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties FNLI en CBL naar buiten brengen. Over de beperking van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in voedingswaren zijn afspraken gemaakt met de overheid die zijn opgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Minder zout en suiker

Enkele productgroepen waarbij goede resultaten zijn geboekt, zijn bijvoorbeeld groenten in pot en blik en hamburgers. Aan de blikken en potten groenten wordt tegenwoordig geen suiker meer toegevoegd, en hamburgers bevatten zo’n 10% minder zout dan vorig jaar. Ook in hartige broodjes, zoals bijvoorbeeld worstenbroodjes, is de hoeveelheid zout dit jaar met 4 tot 12% afgenomen. Bij bepaalde soorten appelmoes is de hoeveelheid toegevoegde suikers met 50% afgenomen.

Inmiddels zijn verdere afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en diepvriessnacks. Verder moeten er dit jaar nog doelen gesteld worden voor suikerreductie in zuivel, jam en salades, zoutreductie in pizza’s en zout en suikerreductie in sauzen.

Altijd op de hoogte blijven?