‘Minder suiker? Terug naar de basis, terug naar de ingrediënten’

EVMI_Robert van Beckhoven

Ingredients For Food Innovators (IFFI) organiseert donderdag 28 en vrijdag 29 juni een masterclass Innovations met als thema ‘Sweet Reductions – Less is more’ over het verminderen van suiker in de voedingsmiddelenindustrie. Naast presentaties van FrieslandCampina, Kraft Heinz, Vrumona en Peijnenburg laat Robèrt van Beckhoven zien hoe hij in zijn ambachtelijke bakkerij het ‘minder is meer’-principe hanteert. De masterclass vindt plaats bij Kafé Van Leer in Oisterwijk. EVMI legde Van Beckhoven alvast drie vragen voor.

Hoe sta je tegenover suikerreductie in banket?

“Suiker wordt vanwege zijn zoete smaak en zijn conserverende werking toegepast in banket. Echter, suiker is gemakkelijk te reduceren als we voortaan vers gemaakt banket binnen een paar uur na productie in de winkels verkopen voor directe consumptie. Helaas is dat niet het geval, de consument wil een banketproduct nog dagen of zelfs weken na productiedatum consumeren. Kortom, de oplossing voor te veel suiker in banket moet voor een groot deel van de consument zelf komen. Accepteren ze een vers product met een korte houdbaarheid?”

Wat kunnen banketbakkers doen om minder suiker te gebruiken in hun recepten?

“Kennis, kennis en nogmaals kennis. De banketbakkers in Nederland hebben te weinig kennis van het bereiden van banket uit pure ingrediënten. Daarnaast hebben ze onvoldoende kennis van enkelvoudige ingrediënten. Terug naar de basis, terug naar de ingrediënten. Daar ligt de basis voor creativiteit. ‘Een mix is niks’, wel gemakkelijk, maar het haalt alle creativiteit en innovatie uit het banketbakkersvak.”

Wat kunnen producenten van voedingsingrediënten hieraan bijdragen?

“Zorgen dat seizoensgebonden grondstoffen en ingrediënten ook daadwerkelijk in dat seizoen verwerkt kunnen worden in de recepturen van banket. Niet klakkeloos gaan voor het vinden van alternatieve frambozensmaken en aroma’s als de framboos zelf niet meer vers beschikbaar is. Denk mee op welke wijze seizoensgebonden ingrediënten zo goed mogelijk tot hun recht komen in de receptuur en werk aan innovaties met alternatieve ingrediënten die wel vers verkrijgbaar zijn.”

Masterclass Innovations van IFFI

Innovatie/R&D managers, market intelligence en marketing managers, business development en consumer insight managers, product development specialisten, proces- en applicatietechnologen en medewerkers uit de ingrediëntenindustrie die geïnteresseerd zijn in innovatieve methoden om minder suiker te gebruiken, zijn van harte welkom bij de masterclass Innovations op 28 en 29 juni.

Kijk voor het volledige programma en om u aan te melden op deze pagina van het IFFI.

Lees ook
Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele...