Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Brood_De Bakker Lamers BIB 7-2019_foto Koos

Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten.

“We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten", zegt Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum. "Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.” 

Onderzoek broodverspilling

Aan het onderzoek, uitgevoerd door Flycatcher, namen 1003 Nederlanders van 18 jaar deel, waaronder 214 Nederlanders met een kind van 12 jaar of jonger. 51 procent van de ondervraagden zegt (bijna) altijd kapjes te eten en ruim 70 procent vindt dit hoort. Volgens de Vries wil de meerderheid minder brood verspillen. “Dat geldt zowel voor kapjeseters (96 procent) als niet-kapjeseters (85 procent). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88 procent) dan uit die tweede (66 procent).”

2,5 miljoen broden

Brood staat volgens het Voedingscentrum op de eerste plaats in de top 10 van meest verspilde producten. Er beland wekelijks zo'n 2 miljoen kilo per huishouden in de afvalbak. Dat zijn 2,5 miljoen broden. In het onderzoek werd ook gevraagd wat mensen doen om broodverspilling te voorkomen. Invriezen, brood roosteren en tosti's maken waren de antwoorden. Om verspilling te voorkomen adviseert De Vries consumenten ook om voor het boodschappen doen te controleren wat je in huis hebt. 

Bekijk hier het onderzoek naar broodverspilling.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook
Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...