Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes
Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten.
“We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten", zegt Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum. "Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.”
Onderzoek broodverspilling
Aan het onderzoek, uitgevoerd door Flycatcher, namen 1003 Nederlanders van 18 jaar deel, waaronder 214 Nederlanders met een kind van 12 jaar of jonger. 51 procent van de ondervraagden zegt (bijna) altijd kapjes te eten en ruim 70 procent vindt dit hoort. Volgens de Vries wil de meerderheid minder brood verspillen. “Dat geldt zowel voor kapjeseters (96 procent) als niet-kapjeseters (85 procent). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88 procent) dan uit die tweede (66 procent).”
2,5 miljoen broden
Brood staat volgens het Voedingscentrum op de eerste plaats in de top 10 van meest verspilde producten. Er beland wekelijks zo'n 2 miljoen kilo per huishouden in de afvalbak. Dat zijn 2,5 miljoen broden. In het onderzoek werd ook gevraagd wat mensen doen om broodverspilling te voorkomen. Invriezen, brood roosteren en tosti's maken waren de antwoorden. Om verspilling te voorkomen adviseert De Vries consumenten ook om voor het boodschappen doen te controleren wat je in huis hebt.
Bekijk hier het onderzoek naar broodverspilling.
Bron: Voedingscentrum
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar
Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.
Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken
Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.
Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan
In opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad zijn vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Op elke locatie is de voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord gemeten om hun kennis en bewustzijn te vergroten. Met als resultaat:...