Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Britse export

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe.

Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds 2012. Oorzaak van deze sterke daling zijn de coronapandemie en vooral ook de Brexit: sinds begin dit jaar zijn hierdoor aan de grens met de EU douanecontroles. Hierdoor daalde de export van rundvlees met circa 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor, die van varkensvlees met bijna 20 procent en die van kip met bijna 18 procent. Schapenvlees werd 4 procent minder naar de EU geëxporteerd.

De export van whisky naar de EU nam echter juist toe, met bijna 20 procent. Ook de export van zalm zwom tegen de stroom in en steeg met bijna 27 procent.

 

De grootste afzetmarkt voor het VK binnen de EU is Ierland, gevolgd door Frankrijk en daarna Nederland.

Thema's
Lees ook
Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

In het Verenigd Koninkrijk kampt de vleesbranche met een tekort aan personeel. De branche wil dit probleem op lossen door de inzet van (ex)gedetineerden en is daarover in overleg met de overheid. Dat meldt BBC.

Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

In 2020 nam de totale ijsproductie in de Europese Unie af. Tegelijkertijd werd er meer ijs geëxporteerd. Nederland is de tweede grootste ijsexporteur. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.