Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Britse export

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe.

Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds 2012. Oorzaak van deze sterke daling zijn de coronapandemie en vooral ook de Brexit: sinds begin dit jaar zijn hierdoor aan de grens met de EU douanecontroles. Hierdoor daalde de export van rundvlees met circa 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor, die van varkensvlees met bijna 20 procent en die van kip met bijna 18 procent. Schapenvlees werd 4 procent minder naar de EU geëxporteerd.

De export van whisky naar de EU nam echter juist toe, met bijna 20 procent. Ook de export van zalm zwom tegen de stroom in en steeg met bijna 27 procent.

 

De grootste afzetmarkt voor het VK binnen de EU is Ierland, gevolgd door Frankrijk en daarna Nederland.

Thema's
Lees ook
Code of Conduct van COV aangescherpt

Code of Conduct van COV aangescherpt

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).

Internationale vleessector komt samen bij IFFA 2022

Internationale vleessector komt samen bij IFFA 2022

Messe Frankfurt staat van 14 tot en met 19 mei is het teken van IFFA 2022. Op deze toonaangevende internationale vakbeurs voor de vleesindustrie komen iedere drie jaar slagers, toeleveranciers en mensen uit de voedingsindustrie bijeen.

Fish Tales benoemt Tjebbe Onnes als nieuwe directeur

Fish Tales benoemt Tjebbe Onnes als nieuwe directeur

Tjebbe Onnes is per 1 april aangetreden als General Manager bij Fish Tales, de Amsterdamse scale-up voor duurzame vis. Onnes is afkomstig van Albert Heijn waar hij 12 jaar werkte in commerciële rollen en de laatste jaren als Director Promotions. Bij Fish Tales treedt hij toe tot het management dat momenteel bestaat uit founder, seafoodchef en visexpert...