Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

food waste

Beeld: Gary Chan via Unsplash 

Een houdbaarheidsindicator op versproducten in een maaltijdbox wordt door consumenten gezien als meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van HelloFresh.

De testgroep, bestaande uit 421 huishoudens, kreeg een maaltijdbox van HelloFresh thuisgestuurd met een Keep It®-indicator op de verpakking van verse zalm. Deze smart-sensortechnologie uit Noorwegen meet bij welke temperaturen producten onderweg bewaard zijn en geeft aan hoeveel dagen ze nog houdbaar zijn.

Een dergelijke slimme houdbaarheidsindicator kan consumenten helpen de juiste afweging te maken, waarbij ze een product pas weggooien als het echt niet meer goed is. “In Noorwegen gebruiken verschillende retailers al sinds 2013 de Keep-it® indicator," zegt Gertrude Zeinstra, projectcoördinator en onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “We wilden weten of Nederlandse en Vlaamse consumenten hier ook voor open staan, hoe ze ermee omgaan en of ze begrijpen hoe de indicator werkt." 

keep it

Naast de indicator en de wettelijk verplichte Te-Gebruiken-Tot (TGT) datum, kregen de deelnemers een flyer met uitleg. De controlegroep ontving de zalm zonder Keep It®-indicator, maar kreeg wel een flyer met algemene informatie over houdbaarheidsdata. De survey die de deelnemers invulden (waarbij de controlegroep een korte uitleg kreeg over de indicator) laat een overwegend positieve reactie zien. De meerderheid (60 tot 90%) gaf aan dat ze de Keep-it® indicator positief, betrouwbaar en nuttig vonden, en niet verwarrend. 

De onderzoekers vroegen ook wat deelnemers zouden doen als een versproduct over de aangegeven TGT-datum is, maar volgens de Keep-it® indicator nog twee dagen goed is. 20% van de deelnemers zou het product nog consumeren, terwijl slechts 2% dat zou doen zonder aanwezigheid van de indicator. In totaal had 76% van de deelnemers het idee dat de indicator hen kon helpen om minder voedsel te verspillen. 

De inzichten uit het onderzoek bieden volgens de universiteit aanknopingspunten voor een discussie over het gebruik van slimme houdbaarheidsindicatoren op verpakkingen. Op verpakkingen met voedsel moet namelijk de datum van minimale houdbaarheid vermeld worden volgens strikte richtlijnen. Mede door verwarring van consumenten over het verschil tussen Tenminste-Houdbaar-Tot (THT) en Te-Gebruiken-Tot (TGT), gooien mensen regelmatig producten weg die eigenlijk nog prima eetbaar zijn.

Het hele rapport is hier te lezen.

Lees ook
Informatie over biociden in land- en tuinbouw is te veel versnipperd

Informatie over biociden in land- en tuinbouw is te veel versnipperd

De digitale beschikbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van informatie rondom biociden in de Nederlandse voedselketen is onvoldoende. Die conclusie trekt de stichting Fresh Upstream uit recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Landbouwdebat op 24 februari live te volgen

Landbouwdebat op 24 februari live te volgen

Woensdag 24 februari vindt het nationale verkiezingsdebat plaats over de politieke toekomst van de Nederlandse landbouw, in relatie met natuur, de uitdagingen van de klimaatcrisis en de rol van voeding op de gezondheid.

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het Europese onderzoeksproject mEATquality coördineren. Het project onderzoekt het verband tussen dierenwelzijn en vleeskwaliteit.