Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

food waste

Beeld: Gary Chan via Unsplash 

Een houdbaarheidsindicator op versproducten in een maaltijdbox wordt door consumenten gezien als meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van HelloFresh.

De testgroep, bestaande uit 421 huishoudens, kreeg een maaltijdbox van HelloFresh thuisgestuurd met een Keep It®-indicator op de verpakking van verse zalm. Deze smart-sensortechnologie uit Noorwegen meet bij welke temperaturen producten onderweg bewaard zijn en geeft aan hoeveel dagen ze nog houdbaar zijn.

Een dergelijke slimme houdbaarheidsindicator kan consumenten helpen de juiste afweging te maken, waarbij ze een product pas weggooien als het echt niet meer goed is. “In Noorwegen gebruiken verschillende retailers al sinds 2013 de Keep-it® indicator," zegt Gertrude Zeinstra, projectcoördinator en onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “We wilden weten of Nederlandse en Vlaamse consumenten hier ook voor open staan, hoe ze ermee omgaan en of ze begrijpen hoe de indicator werkt." 

keep it

Naast de indicator en de wettelijk verplichte Te-Gebruiken-Tot (TGT) datum, kregen de deelnemers een flyer met uitleg. De controlegroep ontving de zalm zonder Keep It®-indicator, maar kreeg wel een flyer met algemene informatie over houdbaarheidsdata. De survey die de deelnemers invulden (waarbij de controlegroep een korte uitleg kreeg over de indicator) laat een overwegend positieve reactie zien. De meerderheid (60 tot 90%) gaf aan dat ze de Keep-it® indicator positief, betrouwbaar en nuttig vonden, en niet verwarrend. 

De onderzoekers vroegen ook wat deelnemers zouden doen als een versproduct over de aangegeven TGT-datum is, maar volgens de Keep-it® indicator nog twee dagen goed is. 20% van de deelnemers zou het product nog consumeren, terwijl slechts 2% dat zou doen zonder aanwezigheid van de indicator. In totaal had 76% van de deelnemers het idee dat de indicator hen kon helpen om minder voedsel te verspillen. 

De inzichten uit het onderzoek bieden volgens de universiteit aanknopingspunten voor een discussie over het gebruik van slimme houdbaarheidsindicatoren op verpakkingen. Op verpakkingen met voedsel moet namelijk de datum van minimale houdbaarheid vermeld worden volgens strikte richtlijnen. Mede door verwarring van consumenten over het verschil tussen Tenminste-Houdbaar-Tot (THT) en Te-Gebruiken-Tot (TGT), gooien mensen regelmatig producten weg die eigenlijk nog prima eetbaar zijn.

Het hele rapport is hier te lezen.

Lees ook
Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij...

Biobased verpakken

Biobased verpakken

Karin Molenveld van Wageningen Food & Biobased Research is stellig: de recyclage van kunststoffen is slechts een tussen-stap naar biobased kunststoffen. “We moeten weg van de olie, en aan biogrondstoffen, zoals zetmeel, is geen gebrek.”

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren