RIVM: 'Minder zout in sommige voedingsmiddelen, suikergehalte daalt niet'

6 april 2017

Het zoutgehalte in sommige voedingsmiddelen is de afgelopen vijf jaar gedaald. Ook het verzadigd vetgehalte daalt in sommige producten. Maar het suikergehalte in voedingsmiddelen daalt niet. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen ten opzichte van 2011.

Zoutgehalte

Volgens het RIVM was het zoutgehalte in brood in 2016 gemiddeld 19 procent lager dan in 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte, tussen de 12 en 26 procent lager dan in 2011. Daarnaast hebben enkele productgroepen (bijvoorbeeld sommige soorten vleeswaren) een lager verzadigd vetgehalte gekregen. Het suikergehalte is in alle onderzochte productgroepen gelijk gebleven.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De afgelopen jaren zijn vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afspraken gemaakt over het maximumgehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) in voedingsmiddelen. De lagere gehalten zijn vooral te zien bij productgroepen waarvoor deze afspraken zijn gemaakt. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit akkoord begin 2014 afgesloten met brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering. Dit moet het voor de consument gemakkelijker maken om voor gezonde producten te kiezen.

Het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. De Tweede Kamer is in december 2016 geïnformeerd over de voorlopige resultaten. Dergelijke onderzoeken zijn ook in 2012 en 2014 uitgevoerd, zodat kan worden gevolgd hoe de gehalten zich ontwikkelen. Hiervoor zijn gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen gebruikt die afkomstig zijn van analyses door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Levensmiddelendatabank (een database van het Voedingscentrum en het RIVM met etiketgegevens) en monitoring door brancheorganisaties. Deze gegevens zijn gecombineerd en vergeleken met de samenstelling van voedingsmiddelen in het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) 2011.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?