Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

chips

Beeld: GR Stocks via Unsplash

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen (zoals vleeswaren, chips en frisdrank) is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Sinds 2014 volgt het RIVM elke twee jaar de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen middels de Herformuleringsmonitor. Dit is onderdeel van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), dat van 2014 tot en met 2020 liep. Dit akkoord, ondertekend door o.a. Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), had als doel de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen in producten, zodat er een gezonder productaanbod ontstaat.

Met name in voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het AVP zijn de lagere hoeveelheden zichtbaar. Wat betreft zout is het verschil vooral merkbaar in sommige bewerkte vleesproducten (knakworst, filet american) en in currysaus, naturel chips en peulvruchten in blik. Het aandeel verzadigd vet is het duidelijkst gedaald in vleeswaren (gebraden gehakt, leverworst) en qua suikers zie je de grootste afnames in (fris)dranken.

Van alle AVP-producten bevatte in 2020 gemiddeld 72 % een hoeveelheid zout die op of onder het afgesproken maximum ligt. Voor verzadigd vet was dit percentage 86 % en voor suiker 71 %. 

Het AVP krijgt een vervolg in een nieuwe aanpak voor een breder productassortiment. Deze aanpak is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord.

Bron: RIVM

Thema's
Lees ook
‘Groentesnoepjes’ van Nicolette van Dam verkozen tot meest misleidende product van 2021

‘Groentesnoepjes’ van Nicolette van Dam verkozen tot meest misleidende product van 2021

Yummy Veggie Candy van Let’s is door de Nederlandse consument gekozen als meest misleidende product van 2021. Daarmee wint het de jaarlijkse Gouden Windei verkiezing van voedselwaakhond foodwatch.

Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Zakjes en potjes kruidenmix bevatten weinig en kruiden en specerijen en juist veel goedkope opvullende ingrediënten zoals zout, (paneer)meel, suiker of groentepoeder. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

FAO: forse stijging prijzen voedsel

FAO: forse stijging prijzen voedsel

Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...