Minimalisatie en optimalisatie tijdens Packaging Innovations 2023

Packaging Innovation 2023

De ontwikkelingen in de wetgeving over het terugdringen van wegwerpplastics en verpakking volgen zich in een rap tempo. Op 5 en 6 april 2023 staan (verpakkings)experts die inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen op het podium tijdens Packaging Innovations in de Brabanthallen.

De verpakkingsindustrie streeft naar het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van haar producten en diensten. Experts Now New Next, KIDV, een brandcase vanuit Picnic in samenwerking met PAKT openen op woensdag 5 april het theater om in te gaan op de trends en ontwikkelingen in verpakkingen.

Praat niet alleen groen, maar wees ook groen

Dirk Groot, ook wel bekend als Zwerfinator, gaat in het middagprogramma iets vertellen over hoe de industrie de milieu-impact van verpakkingen na gebruik kan verkleinen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sluit hierop aan met een update van de nationale wetgeving met als doel om van wegwerp naar herbruikbaar toe te groeien. Fieldlab Circulair Packaging komt met praktijkvoorbeelden op het gebied van greentalk. BE O Lifestyle sluit vervolgens het programma af met missie-reuse: hoe speel je in op circulaire producten en verpakkingen.

Voedselverspilling tegengaan met verpakkingen

“Waar we op de eerste dag ingaan op de minimalisatie en optimalisatie van verpakkingen, gaan we op de tweede dag juist in op het goede aspect van verpakkingen om voedselverspilling tegen te gaan. Wist je namelijk dat de milieu-impact in de food sector vele malen groter is bij ‘underpackaging’ dan bij ‘overpackaging’? Bepaalde materialen worden vermeden, maar het uitbannen van bijvoorbeeld plastic leidt in sommige gevallen juist tot een grotere milieubelasting”, zegt Rowdy van den Nieuwenhuizen, Head of Event van Packaging Innovations.

In het ochtendprogramma komen de trends van duurzaam verpakken, de verstorende factoren bij het sorteren van verpakkingen en de gedragsveranderingen vanuit consumenten rondom duurzaam verpakken aan bod. In het middagprogramma faciliteert Caroli Buitenhuis van Green Serendipity twee uur lang een programma met inspirerende startupverhalen.

 

Packaging Innovations is op 5 en 6 april 2023 te bezoeken in de Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch. Gratis registreren is nu mogelijk via www.packaging-innovations.nl.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.

Samenwerking KNCV en Alea rond beurzen voor lab- en (bio)procestechnologie

Samenwerking KNCV en Alea rond beurzen voor lab- en (bio)procestechnologie

KNCV, de Koninklijke Nederlandse beroepsvereniging voor de chemie en life sciences en Alea Publishers, uitgever van onder ander EVMI en AutomationNL, gaan vanaf 2023 intensief samenwerken rond beurzen en evenementen in het domein laboratorium- en (bio)procestechnologie.

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling komt Nespresso met biologisch afbreekbare koffiecups. In de lente start een pilot met deze cups in Frankrijk en Zwitserland. Papier vormt de basis van de nieuwe cups. Binnen een jaar wil Nespresso het product ook op andere Europese markten brengen.