Minister en EU-commissaris bezoeken Verspillingsfabriek Veghel

Productie_Verspillingsfabriek1[1]

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en EU-Commissaris Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid brachten 28 november een bezoek aan de Verspillingsfabriek. Leden van de Taskforce Voedselverspilling presenteerden hier een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden van reststromen te stimuleren. ‘De Taskforce Voedselverspilling brengt de voedselketen in beweging en helpt zo voedselverspilling in Nederland aanzienlijk terug te dringen,’ aldus Toine Timmermans, programma manager bij Wageningen University & Research en mede initiatiefnemer van de Taskforce.

Taskforce Voedselverspilling

De Taskforce Voedselverspilling, een initiatief van Wageningen University & Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Alliantie Verduurzaming Voedsel, brengt Nederlandse koplopers in de reductie van voedselverspilling bijeen. De basis voor de integrale ketenaanpak die de Taskforce hanteert, is gelegd in het Europese onderzoeksprogramma REFRESH. De ambitie is voedselverspilling tot 2030 met de helft terug te brengen. Het initiatief heeft leden uit de gehele voedselketen, waaronder een aantal vooraanstaande multinationals en retailers zoals Albert Heijn, Unilever, McDonald’s en Rabobank.

De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek maakt onderdeel uit van de ‘verspillingshub’ THREE-SIXTY, waarin allerlei initiatieven tegen voedselverspilling van zowel gevestigde bedrijven als startups gebundeld en uitgewerkt worden. De fabriek verwerkt jaarlijks enkele tonnen aan reststromen, zoals overrijpe tomaten en groentes, fruit en restjes vlees die zijn overgebleven tijdens het snijden. Er worden soepen, sauzen en ragouts van gemaakt, verkocht onder het merk Barstensvol. Fabrikanten en retailers kunnen in samenwerking met de Verspillingsfabriek ook hun eigen producten uit reststromen ontwikkelen.

Lees ook
België lanceert open call Circulaire Voedselketen

België lanceert open call Circulaire Voedselketen

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2025 30% van de voedselverspilling te voorkomen of om deze te verwerken tot hoogwaardigere voedselproducten of veevoer. Eén van de manieren waarop Vlaanderen dit wil bereiken is door het bevorderen van de circulaire voedselketen.

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij...

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Nederlanders eten per jaar circa 38 kiloton avocado’s (bron: CBS). Volgens OneThird wordt jaarlijks circa 5.7 kiloton aan avocado’s verspild, voordat ze bij de consument terecht komen. Consumenten knijpen vaak in avocado’s om te checken of ze eetrijp zijn, waardoor het product sneller aan kwaliteit verliest. OneThird ontwikkelde een scanner om de rijpheid...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren