Minister en EU-commissaris bezoeken Verspillingsfabriek Veghel

Productie_Verspillingsfabriek1[1]

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en EU-Commissaris Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid brachten 28 november een bezoek aan de Verspillingsfabriek. Leden van de Taskforce Voedselverspilling presenteerden hier een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden van reststromen te stimuleren. ‘De Taskforce Voedselverspilling brengt de voedselketen in beweging en helpt zo voedselverspilling in Nederland aanzienlijk terug te dringen,’ aldus Toine Timmermans, programma manager bij Wageningen University & Research en mede initiatiefnemer van de Taskforce.

Taskforce Voedselverspilling

De Taskforce Voedselverspilling, een initiatief van Wageningen University & Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Alliantie Verduurzaming Voedsel, brengt Nederlandse koplopers in de reductie van voedselverspilling bijeen. De basis voor de integrale ketenaanpak die de Taskforce hanteert, is gelegd in het Europese onderzoeksprogramma REFRESH. De ambitie is voedselverspilling tot 2030 met de helft terug te brengen. Het initiatief heeft leden uit de gehele voedselketen, waaronder een aantal vooraanstaande multinationals en retailers zoals Albert Heijn, Unilever, McDonald’s en Rabobank.

De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek maakt onderdeel uit van de ‘verspillingshub’ THREE-SIXTY, waarin allerlei initiatieven tegen voedselverspilling van zowel gevestigde bedrijven als startups gebundeld en uitgewerkt worden. De fabriek verwerkt jaarlijks enkele tonnen aan reststromen, zoals overrijpe tomaten en groentes, fruit en restjes vlees die zijn overgebleven tijdens het snijden. Er worden soepen, sauzen en ragouts van gemaakt, verkocht onder het merk Barstensvol. Fabrikanten en retailers kunnen in samenwerking met de Verspillingsfabriek ook hun eigen producten uit reststromen ontwikkelen.

Lees ook
Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Door de inflatie stijgen de prijzen van voedsel. “Consumenten kunnen gemiddeld 120 euro besparen door minder voedsel weg te gooien”, aldus Cees Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking.

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.

Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen

Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen

De provincie Gelderland start met het programma Gelderland van Morgen, waarmee de provincie het voedselaanbod wil vergroenen. Ondernemers kunnen met 50% subsidie deelnemen aan het programma.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren