Minister laat Voedings-app ontwikkelen

Minister Schippers van Volksgezondheid laat het Voedingscentrum een Voedings-app ontwikkelen. Deze bevat informatie over de samenstelling en voedingswaarde van de diverse producten die op de markt zijn.

Dat meldt de minister in het actieplan etikettering van levensmiddelen. Schippers heeft een brief over het actieplan naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Geïnformeerde keuze

Zij vindt dat consumenten de beschikking moeten hebben over eenduidige en eerlijke informatie om op basis daarvan een geïnformeerde en bewuste keuze te kunnen maken. “Ik zie veel meerwaarde in een ‘voedings-app’ voor de geïnteresseerde consument.”

De digitale applicatie voor consumenten over productinformatie (voedings-app) zal beschikbare informatie bevatten over de samenstelling en voedingswaarde van levensmiddelen, die aansluit bij de vraag van de consument.

Producten vergelijken

Zo kan de consument op eenvoudige wijze die informatie raadplegen en gezondere keuzes maken door de producten te vergelijken op gewenste samenstelling.

De app moet gebruiksvriendelijk zijn en individueel kunnen worden ingesteld op persoonlijke behoeften. Zo moet iemand met een glutenallergie met de scanner op de mobiele telefoon direct kunnen zien of een product gluten bevat en hoeft daarop niet naar de kleine lettertjes op het etiket te worden gezocht.

Eigen criteria

Ook kan de consument met zo’n scanner in één oogopslag zien of het product bijvoorbeeld veel zout of calorieën bevat. Zo kan iedereen zijn eigen criteria invoeren en op eenvoudige wijze producten beoordelen. Hiermee wordt voorkomen dat het etiket op een bijsluiter gaat lijken, aldus de minister.

Lees ook:

 
Lees ook
Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan rondom de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Er moeten helderen regels komen, net als in Frankrijk, Engeland en Ierland, luidt het verzoek.

Consumentenbond: Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

Consumentenbond: Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

De Consumentenbond deed onderzoek naar kant-en-klaar aan huis bezorgde maaltijden. De bond concludeerde dat deze vaak te zout zijn en te weinig groente bevatten. Daarnaast was het expertpanel niet tevreden over de smaak. Onderzoek tafeltje-dek-je maaltijden Voor het onderzoek analyseerde de Consumentenbond vijf verschillende maaltijden van acht aanbieders...

NVWA: Ingrediënt ‘toegevoegd water’ moet op het etiket

NVWA: Ingrediënt ‘toegevoegd water’ moet op het etiket

Vlees- en visproducenten krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot 10 juli om het ingrediënt ‘toegevoegd water’ op het etiket te zetten, schrijft de Volkskrant. Dat geldt voor alle producten waarvan minstens 5 procent van het gewicht bestaat uit toegevoegd water. De ingreep volgt op een steekproef door de Volkskrant, waaruit...