Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Carola Schouten_wikimedia

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een besluit wil nemen over deze pilot.

Onderzoekers van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben over de mobiele slachthuizen een advies uitgebracht. Hierin staat te lezen dat deze manier van slachten zowel voor- als nadelen heeft. Positief is dat de dieren voorafgaand aan de slacht minder stress ervaren. Ook is er meer aandacht voor de dieren bij de levende keuring en wordt van elk dier de temperatuur gemeten. Hierdoor is de kans dat een ziek dier wordt toegelaten voor de slacht kleiner.

Dierenwelzijn

Daartegenover staan risico's op gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid. Dieren die volgens de NVWA-dierenartsen niet slachtwaardig zijn, blijven achter. De onderzoekers zeggen dat er dan een risico ontstaat dat deze dieren niet de juiste zorg krijgen. Daarnaast zijn de risico's op onjuiste bedwelming en onjuist verbloeden in een mobiel slachthuis groter. Daarnaast noemen de onderzoekers risico op versleping van dierziekteverwekkers tussen bedrijven als de persoonlijke hygiëne van de medewerkers onvoldoende is of de reiniging en ontsmetting van de unit niet optimaal is. Een ander aandachtspunt is de afvoer van afvalwater.

Voedselveiligheid

Volgens de onderzoekers zijn de risico’s voor voedselveiligheid beperkt. De risico's zijn het later verwijderen van de ingewanden dan bij de regeliere slacht, mogelijke verontreiniging van vlees rondom de halssnede en de mogelijke aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen. Volgens de onderzoekers is het risico op residuen van met name pijnstillers verhoogd, maar mogelijk kleiner ten opzichte van de groep mindere kwaliteit afgemolken melkvee die via regulier transport afgevoerd wordt. Daarnaast moet de dierenarts van de NVWA specifieke aandacht aan het formulier voedselketeninformatie besteden.

Het complete rapport  Pilot met de mobiele dodingsunit (MDU) voor runderen in Noord-Nederland en de Managementreactie op BuRO-advies pilot MDU staat op de website van het Ministerie van LNV.

Foto: Wikimedia

 

 

 

Lees ook
NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het Europese onderzoeksproject mEATquality coördineren. Het project onderzoekt het verband tussen dierenwelzijn en vleeskwaliteit.

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.