Minister Schouten en NVWA maken slachthuizen het leven lastiger

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

Onder mediadruk neemt minister Schouten nieuwe maatregelen tegen slachthuizen die niet zorgvuldig met dieren omgaan. Die onzorgvuldigheid zou zelfs tot slechte hygiëne en daardoor voedselveiligheidsrisico's leiden. In een brief aan de Tweede Kamer zegt de landbouwminister dat ze de productiesystemen in de dierlijke en vleesketen binnenkort kritisch onder de loep nemen. De druk op het slachtproces zou om kosten te sparen zo groot zijn dat niet alleen dieren lijden, maar ook gezondheidsrisico's worden genomen.

Onlangs bracht RTL beelden naar buiten waarin medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) slachthuismedewerkers hielpen om varkens de slachtlijn in te drijven met klappen van de scherpe kant van drijfpaddels. Ook zouden te veel dieren achter elkaar worden gedood en verwerkt, zodat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan door contact van lekkende ingewanden (fecaliën met darmbacteriën) met het vlees.

Volgens de minister is ondertussen het beleid van de NVWA in slachthuizen aangescherpt. De NVWA geeft nu eerder een boete of een andere sanctie. Bij herhaalde overtredingen wordt de straf voortaan verzwaard. De minister streeft ernaar om bij overtredingen een lik-op-stukbeleid te voeren, zodat een overtreding snel tot een sanctie leidt voor een slachthuis of een transporteur.

De vraag rijst waarom de NVWA deze gevaarlijke en dieronwaardige situaties niet eerder zelf aan de orde heeft gesteld. De autoriteit publiceerde in het recente verleden regelmatig kritische rapporten over de gang van zaken in de dierlijke keten. Die vonden doorgaans weinig beleidsmatige weerklank.

Foodlog

Lees ook
COV: 'Misstanden bij slachten zijn incidenteel'

COV: 'Misstanden bij slachten zijn incidenteel'

RTL Nieuws publiceerde 16 januari over de misstanden in de Nederlandse slachthuizen. Dit gebeurde op basis van de NVWA boeterapportages van overtredingen door Nederlandse slachterijen, die werden opgevraagd door Varkens in Nood. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn deze misstanden incidenteel.

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...

Kennisdag Houwers Groep: ‘Leg verbinding met medewerkers’

Kennisdag Houwers Groep: ‘Leg verbinding met medewerkers’

Het jubilerende inspectiebureau Houwers Groep kijkt terug op een succesvolle kennisdag. Het toonaangevende bedrijf, dat dit jaar het 30-jarig bestaan viert, organiseerde op maandag 25 november in de Food Innovation Academy in Vlaardingen een kennisdag met als thema Boeien en Binden.