Minister Schouten en NVWA maken slachthuizen het leven lastiger

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

Onder mediadruk neemt minister Schouten nieuwe maatregelen tegen slachthuizen die niet zorgvuldig met dieren omgaan. Die onzorgvuldigheid zou zelfs tot slechte hygiëne en daardoor voedselveiligheidsrisico's leiden. In een brief aan de Tweede Kamer zegt de landbouwminister dat ze de productiesystemen in de dierlijke en vleesketen binnenkort kritisch onder de loep nemen. De druk op het slachtproces zou om kosten te sparen zo groot zijn dat niet alleen dieren lijden, maar ook gezondheidsrisico's worden genomen.

Onlangs bracht RTL beelden naar buiten waarin medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) slachthuismedewerkers hielpen om varkens de slachtlijn in te drijven met klappen van de scherpe kant van drijfpaddels. Ook zouden te veel dieren achter elkaar worden gedood en verwerkt, zodat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan door contact van lekkende ingewanden (fecaliën met darmbacteriën) met het vlees.

Volgens de minister is ondertussen het beleid van de NVWA in slachthuizen aangescherpt. De NVWA geeft nu eerder een boete of een andere sanctie. Bij herhaalde overtredingen wordt de straf voortaan verzwaard. De minister streeft ernaar om bij overtredingen een lik-op-stukbeleid te voeren, zodat een overtreding snel tot een sanctie leidt voor een slachthuis of een transporteur.

De vraag rijst waarom de NVWA deze gevaarlijke en dieronwaardige situaties niet eerder zelf aan de orde heeft gesteld. De autoriteit publiceerde in het recente verleden regelmatig kritische rapporten over de gang van zaken in de dierlijke keten. Die vonden doorgaans weinig beleidsmatige weerklank.

Foodlog

Lees ook
Nadruk op dierenwelzijn is geen effectieve marketing

Nadruk op dierenwelzijn is geen effectieve marketing

Marketingstrategieën die de nadruk leggen op dierenwelzijn, zijn bij grote groepen consumenten niet effectief. Dat concludeert onderzoeker Lenka van Riemsdijk in haar promotieonderzoek bij Wageningen University & Research. Er zou meer voordeel te behalen bij een boodschap waarbij dierenwelzijn en het eigenbelang van de consument niet tegenover...

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Chloordioxide en perazijnzuur zijn bekende middelen om procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie te desinfecteren. Gemengd met water leidt het gebruik van chloordioxide tot residu. Kan verneveling met perazijnzuur een alternatief bieden? Wageningen Food & Biobased Research zocht het uit. Er gelden strenge Maximale ResiduLimieten (MRL) voor...

'Hygiëne is vooral inventariseren en logisch nadenken'

'Hygiëne is vooral inventariseren en logisch nadenken'

Een goede hygiëne bereik je niet alleen met secuur poetsen. Een slim ontwerp voor de indeling van de fabriek en de schoonmaakprocessen is een noodzakelijke basis, want ‘schoonmaken is vaak simpelweg het verplaatsen van vuil’. Hoe maak je zo’n ontwerp, en wat zijn de grootste valkuilen? Het lijkt logisch om hygiëne op nummer...