Minister Schouten en NVWA maken slachthuizen het leven lastiger

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

Onder mediadruk neemt minister Schouten nieuwe maatregelen tegen slachthuizen die niet zorgvuldig met dieren omgaan. Die onzorgvuldigheid zou zelfs tot slechte hygiëne en daardoor voedselveiligheidsrisico's leiden. In een brief aan de Tweede Kamer zegt de landbouwminister dat ze de productiesystemen in de dierlijke en vleesketen binnenkort kritisch onder de loep nemen. De druk op het slachtproces zou om kosten te sparen zo groot zijn dat niet alleen dieren lijden, maar ook gezondheidsrisico's worden genomen.

Onlangs bracht RTL beelden naar buiten waarin medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) slachthuismedewerkers hielpen om varkens de slachtlijn in te drijven met klappen van de scherpe kant van drijfpaddels. Ook zouden te veel dieren achter elkaar worden gedood en verwerkt, zodat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan door contact van lekkende ingewanden (fecaliën met darmbacteriën) met het vlees.

Volgens de minister is ondertussen het beleid van de NVWA in slachthuizen aangescherpt. De NVWA geeft nu eerder een boete of een andere sanctie. Bij herhaalde overtredingen wordt de straf voortaan verzwaard. De minister streeft ernaar om bij overtredingen een lik-op-stukbeleid te voeren, zodat een overtreding snel tot een sanctie leidt voor een slachthuis of een transporteur.

De vraag rijst waarom de NVWA deze gevaarlijke en dieronwaardige situaties niet eerder zelf aan de orde heeft gesteld. De autoriteit publiceerde in het recente verleden regelmatig kritische rapporten over de gang van zaken in de dierlijke keten. Die vonden doorgaans weinig beleidsmatige weerklank.

Foodlog

Lees ook
Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken is juist nu van allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die...

Vakwerk in RVS

Vakwerk in RVS

Bij Bosgraaf Food & Hygiënetechniek kunt u terecht voor uw RVS bedrijfsinrichting die bijdraagt aan een hygiënische, veilige en ergonomische werkomgeving. Wij stellen hoge eisen aan onze producten en zodoende zijn wij op brede wijze actief in de voedingsmiddelenindustrie, laboratoria en cleanrooms. RVS is op vele wijzen toepasbaar in uw bedrijfsinrichting.

Wat kun je doen tegen de verspreiding van het coronavirus?

Wat kun je doen tegen de verspreiding van het coronavirus?

Het coronavirus verspreidt zich over de wereld en heeft inmiddels ook Nederland bereikt. Gisteren, 27 februari, maakte minister Bruno Bruins dit bekend tijdens een tv-uitzending over het virus op NPO1. Hoe kun je verspreiding van het virus voorkomen? Het sleutelwoord is handen wassen.