Minister Schouten en NVWA maken slachthuizen het leven lastiger

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

Onder mediadruk neemt minister Schouten nieuwe maatregelen tegen slachthuizen die niet zorgvuldig met dieren omgaan. Die onzorgvuldigheid zou zelfs tot slechte hygiëne en daardoor voedselveiligheidsrisico's leiden. In een brief aan de Tweede Kamer zegt de landbouwminister dat ze de productiesystemen in de dierlijke en vleesketen binnenkort kritisch onder de loep nemen. De druk op het slachtproces zou om kosten te sparen zo groot zijn dat niet alleen dieren lijden, maar ook gezondheidsrisico's worden genomen.

Onlangs bracht RTL beelden naar buiten waarin medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) slachthuismedewerkers hielpen om varkens de slachtlijn in te drijven met klappen van de scherpe kant van drijfpaddels. Ook zouden te veel dieren achter elkaar worden gedood en verwerkt, zodat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan door contact van lekkende ingewanden (fecaliën met darmbacteriën) met het vlees.

Volgens de minister is ondertussen het beleid van de NVWA in slachthuizen aangescherpt. De NVWA geeft nu eerder een boete of een andere sanctie. Bij herhaalde overtredingen wordt de straf voortaan verzwaard. De minister streeft ernaar om bij overtredingen een lik-op-stukbeleid te voeren, zodat een overtreding snel tot een sanctie leidt voor een slachthuis of een transporteur.

De vraag rijst waarom de NVWA deze gevaarlijke en dieronwaardige situaties niet eerder zelf aan de orde heeft gesteld. De autoriteit publiceerde in het recente verleden regelmatig kritische rapporten over de gang van zaken in de dierlijke keten. Die vonden doorgaans weinig beleidsmatige weerklank.

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Albert Heijn stapt eerder over op Beter Leven Keurmerk kipassortiment

Albert Heijn stapt eerder over op Beter Leven Keurmerk kipassortiment

Albert Heijn versnelt de overstap naar een kipassortiment met minimaal 1 ster Beter Leven. Oktober 2022 gaat de supermarkt over op kippenvlees van uitsluitend scharrelkippen met het Beter Leven Keurmerk. Dit gebeurt in samenwerking met de 200 vaste pluimveehouders binnen het Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma.

Hygiënisch ontwerp

Hygiënisch ontwerp

Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...

Schorsing schapenslachterij opgeheven

Schorsing schapenslachterij opgeheven

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft 8 juli de schorsing van een schapenslachterij in Breukelen opgeheven. De rechter zag geen reden om de schorsing nog langer te laten voortduren.