Minister Schouten maakt opzet eiwitstrategie duidelijk

Beeld: PIxabay

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Schouten een opzet voor de Nationale Eiwitstrategie (NES). Dit plan bevat drie sporen: lokale teelt van eiwitrijke gewassen, ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen en verwaarden van reststromen. De minister verwacht eind dit jaar de uitgewerkte NES te kunnen presenteren.

Vlinderbloemigen

Het eerste spoor van de NES is het onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen, net name vlinderbloemigen als lupines en veldbonen. Deze gewassen zijn niet alleen rijk aan eiwit, maar zijn ook goed voor de bodem en biodiversiteit. Minister Schouten geeft aan dat het lastig wordt om deze teelt in het Nederlandse akkerbouw-bouwplan te passen. Het tweede spoor richt zich op de ontwikkeling en innovatie van zogenaamde alternatieve eiwitbronnen. De brief noemt microbacteriële bronnen (algen, bacteriën en schimmels), aquacultuur (zeewier, eendenkroos en schelpdieren) kweekvlees en insecten. Onderzoek op dit gebied vindt vooral plaats in publiek-private samenwerkingsverbanden. Het derde spoor is het tot waarde maken van reststromen, zoals voormalig voedingsmiddelen, keukenafval en reststromen van plantaardige voedselproductie. De minister laat onderzoeken of deze stromen rechtstreeks als diervoeding geschikt zijn of dat ze als grondstof van hoogwaardige eiwitten kunnen dienen. De minister benadrukt dat deze drie innovaties aan de aanbodkant weinig zin hebben als de vraagkant niet meebeweegt. De minister is dus in overleg met partijen in de ketens en probeert consumenten ervan te overtuigen meer plantaardige eiwitten te eten.

Sojabonen

Het doel van de Nationale Eiwitstrategie is om meer zelfvoorzienend worden in de behoefte naar plantaardige  eiwitten. Nederland is met name afhankelijk van de import van sojabonen, waarvan 93% naar de veeteelt gaat in de EU. Op de import van sojabonen uit Zuid-Amerika is veel kritiek omdat de teelt op diverse gebieden niet duurzaam is. Het plan is niet om sojabonen in Nederland te kweken. Voor de teelt van sojabonen ontbreekt in Nederland het areaal. Bovendien is Nederlandse soja minder goed bruikbaar voor de veeteelt en is hij hoger van prijs. Minister Schouten stelt dat er in de nabije toekomst weinig gaat veranderen aan de import van sojabonen.

Bron: Rijksoverheid

Thema's
Lees ook
LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

De LTO en NAJK staken de gesprekken met het ministerie van LNV over de voerspoormaatregelen. Zij noemen het gesprek zinloos zolang de berekeningen van het PBL niet bekend zijn. Verder voelen de organisaties dat het ministerie het alternatieve plan niet serieus neemt.

Supermarkten stellen boeren aansprakelijk voor schade blokkades, ministerie ‘kijkt maandag verder’

Supermarkten stellen boeren aansprakelijk voor schade blokkades, ministerie ‘kijkt maandag verder’

In een persbericht schrijven de gezamenlijke Nederlandse supermarkten (verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) dat ze veel begrip hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren. Tegelijkertijd tonen ze zich ‘bezorgd over de aangekondigde acties van Farmers Defence Force gericht op het verstoren van de voedselvoorziening in Nederland.

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt. Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen geweest waardoor marktintroductie van kweekvlees steeds dichterbij komt. Door middel van een kamerbrief brengt minister Schouten de Tweede Kamer op de hoogte van de huidige wetgeving die komt kijken bij kweekvlees. Kweekvlees wordt door de...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren