Minister Carola Schouten (LNV) treft ingrijpende maatregelen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van het gefaalde ict-project Inspect dat dit jaar werd stopgezet. Dat laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten wil in een periode van herbezinning zicht krijgen op de ‘grondoorzaken’ van het mislukken van het ambitieuze ict-project. Niet alleen ict ligt dus onder de loep; ook wil de minister dat gekeken wordt naar knelpunten en aanpassingen in de organisatorische structuur. Bovendien zegt Schouten nadrukkelijk dat houding en gedrag binnen de organisatie moeten veranderen. Ze wil erkenning van bestaande verandermoeheid en ingesleten patronen.

Om de herbezinning te regisseren heeft Schouten Peter Hennephof, voormalig gemeentesecretaris van Den Haag, als tijdelijk lid aan de directieraad van de NVWA toegevoegd. Ook stelt ze een externe commissie aan die de NVWA tijdens de herbezinning zal adviseren op het gebied van ict en verandermanagement.

Inspect

Afgelopen voorjaar trok minister Schouten de stekker uit het grootschalige ict-project Inspect, omdat de kosten enorm opliepen. Voor het project was €36 miljoen begroot, wat later werd verhoogd tot €95 miljoen. Toen ook dat budget niet voldoende bleek, besloot Schouten op advies van het Bureau ict-toetsing (BIT) het project te stoppen. Toen was er al €65 miljoen aan kosten gemaakt. In de periode van herbezinning moet worden bekeken of het haalbaar is om componenten van het Inspect-project te redden en hoe het ict-systeem van de NVWA toekomstbestendig gemaakt kan worden.

Altijd op de hoogte blijven?