Minister: TEK helpt zwaarst getroffen ondernemingen

1 november 2022 Redactie Food Naomi Heidinga
Foto: Naomi Heidinga

Micky Adriaanse, Minister van Economische Zaken en Klimaat stelt dat de zwaarst getroffen mkb-ers geholpen worden met de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Dat schrijft ze in een brief aan de tweede kamer.

In de brief zet de minister eerst de voorwaarden nog een keer op een rij. De regeling geldt voor mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten en jaarlijks meer dan 5.000m³ gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. “De TEK is daarmee een heel gerichte, tijdelijke regeling die is toegespitst op mkb-bedrijven waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten”, schrijft de minister.

Energiekosten

De TEK helpt volgens de minister “de zwaarst getroffen ondernemingen en geeft ze tijd om zich zo goed mogelijk aan te passen en te verduurzamen om op die manier minder afhankelijk te worden van hogere energieprijzen. Het deel van het mkb met een relatief lager aandeel energiekosten wordt in staat geacht de prijsstijgingen.”

Op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt 84 procent van de bakkers in aanmerking voor de regeling. Voor specialistische verswinkel, zoals de slagers, visspecialist en groenteboer is dit 26 procent en voor vervaardigers van drank, zoals brouwerijen is het 37 procent.

TEK

De minister plaatst wel de kanttekening dat de berekeningen zijn gebaseerd op de gemiddelden per sectoren. Per onderneming moet bepaald worden of deze voor de regeling in aanmerking komt. Ook meldt de minister dat mkb-ondernemingen die geen gebruik kunnen maken van de regeling wel onder het tijdelijk prijsplafond voor consumenten en kleinverbruikers vallen.

Reactie brancheorganisaties

Toen het nieuws over de TEK naar buitenkwam lieten verschillende brancheorganisaties direct weten dat deze regeling ondernemers niet gaat helpen. Koninklijke Nederlandse Slagers en NBOV laten vanwege deze kamerbrief nogmaals weten dat op basis van cijfers uit de branche het meerendeel van de slagers en bakkers niet wordt geholpen.

Bron: Kamerbrief minister Adriaanse

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?